« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
nova uhićenja

Velika napetost na summitu o klimi

Tuvalu je konferenciju usporedio s Titanicom, priveden je voditelj brazilskog izaslanstva, a uhićeno je još 230 prosvjednika

(Getty Images)
Više o

klimatske promjene

,

Kopenhagen summit

,

summit klima

Grozničava napetost zavladala je u srijedu u Kopenhagenu, gdje su ministri počeli s radom kako bi utvrdili glavne smjernice međunarodnog ugovora o suzbijanju klimatskih promjena, a sve to u kongresnom centru koji se zbog prosvjeda našao u opsadnom stanju.

Nakon nastavka rada plenarne sjednice Indija je upozorila da je riječ o "pravom sajmu". Tuvalu je konferenciju usporedio s Titanicom, a Brazil je prosvjedovao kod danskog predsjedništva jer je policija privela voditelja njegova izaslanstva.

Gotovo 40 predsjednika država i vlada treba nastupiti u srijedu, a ne u petak, kako je prvo bilo planirano. Neki su već stigli, poput australskog premijera Kevina Rudda i njegova britanskog kolege Gordona Browna.

Najmanje je 230 osoba uhićeno u srijedu ujutro blizu Centra Bell, gdje se održava UN-ova konferencija o klimatskim promjenama u središtu danske prijestolnice.

Prosvjednici uhićeni pokraj Centra Bella htjeli su probiti sigurnosnu ogradu postavljenu u krugu od 6 km. Od ranog jutra uvedena je zabrana ulaska nevladinim organizacijama, a helikopter je nadlijetao zgradu u kojoj se održava summit.

Glasnogovornik skupine koja je organizirala prosvjed rekao je da žele probiti policijski kordon i prekinuti pregovore. Nekoliko prosvjednika srušilo je prvu zaštitnu ogradu, ali ih je policija nakon minutu-dvije uhvatila, izjavili su svjedoci.

Australski premijer Rudd i britanski Brown izrazili su sumnju u postizanje dogovora, ocijenivši da "nema nikakvih jamstava za uspjeh". (hina/metro-portal)

16.12.2009. 16:45:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh