« Film
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
BERLINALE

Velika imena na crvenom tepihu Berlina

Na 65. Berlinskom filmskom festivalu (5.2.-15.2.2015.) sudjeluje ponovno mnogo poznatih imena iz svijeta kinematografije. Ima puno i njemačkih i inozemnih top-režisera. Očekivanja su velika

Berlinale može početi
Berlinale može početi (Arhiva)
Više o

Zlatni medvjed

,

werner herzog

,

Wim Wenders

,

Terrence Malick

,

Berlinale 2015

U festivalskom izdanju 2015. najavljena su brojna poznata imena. Veliki režiseri iz cijelog svijeta, zvijezde iz Hollywooda, angažirani filmski radnici iz svih svjetskih regija - Berlinale može početi! U ovoj su godini na festivalu prisutni posebice mnogi poznati njemački režiseri poput Wima Wendersa ili Wernera Herzoga.

Novi Wendersov film, baš kao i produkcija Olivera Hirschbiegela o Georgu Elseru, atentatoru na Hitlera, natječu se izvan konkurencije. Na posebnoj projekciji će biti prikazano i novo djelo Margarethe von Trotte.

S nervozom se očekuje film Terrencea Malicka

Od ostalih poznatih imena u službenoj konkurenciji spomenimo i Španjolku Isabel Coixet, čiji će film "Nobody wants the Night" otvoriti Berlinski filmski festival, te Britance Petera Greenawaya i Kennetha Branagha. Iz Francuske stiže Benoit Jacquot, iz Rusije Alexei German. Čile je zastupljen čak s dva filma, a prvi put je u konkurenciji i jedan uradak iz Gvatemale.

Tradicionalno je u Berlinu prisutno nekoliko filmova iz Azije, ovaj put su to produkcije iz Vijetnama, Kine i Japana.Direktor Berlinalea Dieter Kosslick ponovno je uspio privući u Berlin poveći broj poznatih veličina režiserskog ceha - i to iz cijelog svijeta. U konkurenciji za Zlatnog i Srebrne medvjede ovaj put je 19 filmova. Američki režiser Terrence Malick je vjerojatno najspektakularnije ime u utrci za nagrade, to je ime kojeg se ne bi posramila ni konkurencija iz Cannesa.

Političke trzavice uoči Berlinalea

Uoči Berlinalea prašinu je podigao iranski film "Taxi" Jafara Panahija. Režiser, kojemu je u njegovoj domovini zabranjeno bavljenje filmskom umjetnošću, u više je navrata proteklih godina sudjelovao na festivalu i bio nagrađivan. Protiv prikazivanja "Taxija" protestirali su konzervativni iranski krugovi.

Po crvenom tepihu će se prošetati brojne nacionalne i internacionalne zvijezde, očekuje se dolazak Juliette Binoche i Nicole Kidman, Bena Kingsleya, Roberta Pattinsona i mnogih drugih. Tko će na koncu osvojiti Zlatnog i Srebrne medvjede, o tome odlučuje sedmeročlani žiri kojim predsjeda američki režiser Darren Aronofsky. Društvo mu prave njemački glumac Daniel Brühl i francuska zvijezda Audrey Tatou. U žiriju je i peruanska režiserka Claudia Llosa, koja je 2009. osvojila Zlatnog medvjeda, te američki producent Matthew Weiner, izumitelj uspješne serije "Mad Men". Na Berlinaleu su u fokusu upravo i TV-serije.

Osim službenog natjecateljskog dijela, u sporednim važnim sekcijama "Forum" i "Panorama" biti će premijerno prikazani brojni filmovi iz cijelog svijeta, angažirano i političko kino, koje nastaje izvan velikih studija. U sekciji "Generacija" u prvom su planu filmovi za mlade i djecu. U toj će sekciji premijerno biti prikazan hrvatski kratkometražni film Piknik Jure Pavlovića.

Retro-filmovi u boji

Sekcija "Retrospektiva" ovaj se put posvećuje Tehnicolor- tehnici za snimanje filmova. Na Berlinaleu se očekuje projekcija oko 30 klasika, ali i brojna otkrića, mnogi od tih filmova u rekonstruiranim izdanjima. Na posebno zanimanje će naići njemački nijemi film "Varieté", koji će biti prikazan nakon zahtjevne restauracije.

Sekcija "Film-Markt" vrata otvara samo stručnoj publici, tamo se sastaju oni koji prodaju i oni koji kupuju filmove. Pregovara se i poslovima, sklapa nove kontakte, ali i prikazuje nove produkcije, nekada samo i dijelove iz filmova koji još nisu do kraja montirani. Očekuje se dolazak oko osam tisuća posjetitelja.

Između 5. i 15. veljače na festivalu se prikazuje 441 film iz 72 zemlje, planirane su brojne premijere. Ukupno će u jedanaest dana Berlinalea biti upriličeno preko 1.000 projekcija. Nagrade će biti podijeljene 14.4. u večernjim satima. Posljednji dan 65. Berlinskog filmskog festivala tradicionalno je "rezerviran" samo za publiku koja će u gotovo svim kvartovima Berlina imati priliku uživati u nekom filmskom djelu.Preko 1.000 projekcija

Piše: Jochen Kürten/DW
05.02.2015. 17:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh