« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
IZLOŽBA

Madrid ugostio veliku Delacroixovu retrospektivu

Slikar velikih kompozicija u kojima je prikazivao povijesne i suvremene dramske momente, Eugene Delacroix (1798.-1863.) jedan je od najistaknutijih slikara romantizma

Fotografija vijesti
Više o

izložba

,

slikarstvo

,

Eugene Delacroix

Velika retrospektivna izložba francuskog slikara 19. stoljeća Eugenea Delacroixa organizirana je ovih dana u umjetničkoj galeriji CaixaForum u Madridu, a predstavlja vjerojatno najvažniju izložbu posvećenu tome umjetniku u gotovo pola stoljeća, piše Hina.

Izložba, ostvarena u suradnji s pariškim muzejom Louvre, obuhvaća oko 130 slika iz brojnih javnih i privatnih kolekcija iz Europe i SAD-a, među kojima su one londonske Nacionalne galerije i newyorškog muzeja Metropolitan.

Izložba je kronološki podijeljena na tri stvaralačka razdoblja, a obuhvaća neke od umjetnikovih najpoznatijih slika poput "Grčka umire na ruševinama Missolonghija" (1826.), te pripremne skice za slavnu Delacroixovu sliku "Sardanapalova smrt" (1827.) i "Alžirke" (1834.).

Slikar velikih kompozicija u kojima je prikazivao povijesne i suvremene dramske momente, Eugene Delacroix (1798.-1863.) jedan je od najistaknutijih slikara romantizma. Najpoznatiji je po slici "Sloboda predvodi narod" (1830.), remek-djelu romantizma inspiranom Srpanjskom revolucijom 1830. u Francuskoj protiv bourbonskog kralja Karla X.

Zbog inovativna pristupa žanru, formatu i tehnikama slikanja koji plastičnim vrijednostima poput svjetla, boje i teksture daje prednost pred samom temom, Delacroixa se smatra slikarom koji je svojim stvaralaštvom nagovijestio impresionizam.

Galerija CaixaForum moderna je galerija u središtu Madrida koja se bavi umjetnošću postmodernizma, ali također organizira i retrospektive umjetnika iz ranijih razdoblja te je danas jedan od najposjećenijih muzeja u tome gradu.

Sagradili su je 2007. slavni švicarski arhitekti Herzog & de Meuron te je i sama zgrada galerije zasebno umjetničko djelo nastalo interpolacijom stare industrijske zgrade i moderne arhitekture, u kombinaciji s ogromnom zelenom biljnom instalacijom na zidu susjedne kuće, kojoj je autor poznati francuski botaničar Patrick Blanc.

Izložba je otvorena do 15. siječnja 2012., nakon čega seli u Barcelonu.

23.10.2011. 18:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh