« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
MUKA S UVJERAVANJEM

Velika Britanija upozorava Iran da nuklearni program bude isključivo civilni

Operacije punjenja gorivom reaktora prve iranske nuklearne centrale u Bušeru počele su u subotu ujutro

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

gorivo

,

Iran

,

UN

,

IAEA

,

nuklearni program

,

Bušer

Velika Britanija pozvala je Iran da s međunarodnom zajednicom razgovara o svom nuklearnom programu, naglasivši da je uvijek poštovala pravo na njezin isključivo civilni program. Operacije punjenja gorivom reaktora prve iranske nuklearne centrale u Bušeru počele su u subotu ujutro, priopćili su Iranska organizacija za atomsku energiju i ruski Rosatom. Rusija je obvezala isporučiti potrebno gorivo i zbrinuti otpad.

"Punjenje ruskog goriva u reaktor nuklearne centrale Bušer dokazuje da Iran može koristiti nuklearnu energiju, rekao je Alistair Burt, britanski državni tajnik za vanjske poslove u priopćenju. Uvijek smo poštovali pravo Irana da razvija isključivo civilni program nuklearne energije, istaknuo je. Problem je što Iran nije kadar uvjeriti Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) i međunarodnu zajednicu u miroljubive svrhe njihovog obogaćivanja urana", rekao je Burt.

On je istaknuo da svrha UN-ovih sankcija nikad nije bila sprečavanje gradnje i funkcioniranje nuklearne centrale Bušer. Sve dok Iran ne obustavi osjetljive aktivnosti i ne odgovori na zabrinutosti IAEA-e u pogledu mogućeg vojnog korištenja, kršit će šest rezolucija UN-a i morati će podnijeti ekonomski teret sankcija. Dodao je da će oni i dalje vršiti pritisak na Iran da iskoristi priliku i pokrene razgovore s skupinom E3+3 (Njemačka, Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) o svim vidovima svog nuklearnog programa, dodao je britanski državni tajnik. (hina/metro-portal)

21.08.2010. 16:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh