« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
WTF?!

Velika Britanija će primjenjivati zakon iz 14. stoljeća na islamiste?

Velika Britanija mogla bi pribjeći primjeni srednjovjekovnog zakona iz 1351. i optuživati svoje građane za izdaju ako se pridruže Islamskoj državi (IS) u Iraku i Siriji

Islamisti doslovno vraćaju svijet u srednji vijek
Islamisti doslovno vraćaju svijet u srednji vijek (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

islamisti

,

Islamska država

,

Zakon o izdaji iz 1351.

Britanski premijer David Cameron upozorio je da je IS, koja je zauzeo velike dijelove teritorija Iraka i Sirije, velika prijetnja Velikoj Britaniji, a policija i obavještajne službe tvrde da je na djelu povećanje potencijalno smrtonosnih zavjera.

Sigurnosni izvori smatraju da se oko 500 Britanaca - većinom podrijetlom muslimanskih doseljenika - bori na strani IS-a u Iraku i Siriji, iako bi stvarna brojka mogla biti mnogo veća, a sigurnosne službe brine mogućnost da oni koji se vrate izvedu napad na britanskom tlu.

Hammond je kazao da svaki britanski građanin koji je izrazio odanost IS-u može potpadati pod Zakon o izdaji iz 1351., usvojen tijekom vladavine kralja Edvarda III. 'Vidjeli smo izjave ljudi da su se obvezali na odanost tzv. Islamskoj državi. To postavlja pitanje oko njihove odanosti ovoj zemlji i oko toga je li počinjeno kazneno djelo izdaje', izjavio je Hammond u četvrtak u parlamentu.

Najveća kazna za izdaju po britanskom je zakonu doživotni zakon, a do 1998. je bila smrt.

Zadnja osoba koja je u Velikoj Britaniji obješena zbog izdaje bio je William Joyce, propagator nacističke Njemačke, koji je vodio radijske emisije za Veliku Britaniju i bio smaknut 1946.

18.10.2014. 08:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh