« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Velika aukcija umjetnina ‘zločestog dečka’ Hirsta

Ekscentrični umjetnik svoje će radove ponuditi kod Sothebyja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Damien Hirst

,

Sotheby

,

White Cube

,

Tim Marlow

Damien Hirst, poznat po svojim kontroverznim djelima, sljedećeg će mjeseca preostale radove ponuditi na aukciji u Sothebyju. Više od 200 radova uključujući i 34 slike iz serije ‘Leptiri’ i šest ormarića za tablete bit će ponuđno na aukciji, a procijenjeni su na 2,5 milijuna funti. Enfant terrible je shvatio da britanska klijentela više ne želi kupovati njegova djela pa je odlučio ponuditi ih međunarodnom tržištu. Hirsta je od ranih 90-ih zastupala galerija White Cube jer umjetnici više vole prodavati svoja nova djela putem galerija koje ih promoviraju tijekom izložbi.

No, Hirst je odlučio sve prepustiti aukcijskoj kući Sotheby, jer je provizija niža od 40 posto koliko obično uzimaju galerije. Umjetnik također smatra kako se u galerijama znaju odnositi snobovski prema potencijalnim kupcima te ih gledaju svisoka. Sa svoje 43 godine, Hirst je jedan od najprofiliranijih umjetnika u Britaniji, koji radi s velikim timom ljudi. Njegov način rada često je uspoređivan s Warholovom ‘Tvornicom’.

On sve osmišljava  i na nekim projektima radi sam, a njegov tim mu pomaže. Primjerice galerija White Cube ima još 200 Hirstovih neprodanih radova. Iako Tim Marlow iz White Cubea nije želio potvrditi tu informaciju, izjavio je kako bi bio sretan kad bi postojalo 200 Hirstovih radova jer je riječ o najuspješnijem živućem umjetniku. Skorašnju aukciju pomno će pratiti i drugi umjetnici, jer se očekuje da bi u dva dana koliko traje moglo biti utrženo oko 64 milijuna funti.

Sa svoje 43 godine, Damien Hirst je jedan od najprofiliranijih umjetnika u Velikoj Britaniji, koji radi s velikim timom ljudi. 

Najskuplje djelo ponuđeno na aukciji bit će ‘Zlatno tele’ u formaldehidu, koje je procijenjeno na iznos između 8 i 12 milijuna funti. Najviše se očekuje od kolekcionara koji dolaze iz Indije, Rusije i s Bliskog istoka. Poznat po svojim leptirima i točkama, sada će se, kako kaže, usmjeriti na radove u formaldehidu koji su ga i proslavili. Također je pojasnio zašto je odlučio svoje radove ponuditi na aukciji kod Sothebyja.

- Treba hrabrosti ili ludosti da bi se prekinulo s galerijama i svoja djela ponudilo direktno na tržištu. Tu nema veza, onaj koji najviše ponudi, pobjeđuje - objasnio je Hirst.

Piše: Piše: Livia Čveljo
04.09.2008. 20:22:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh