« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Fešta na obroncima Učke

Jučer se održao 2. Učkarski sajam, predstavljanje domaćih proizvoda i kulturne baštine

Jučer se fino jelo i pilo
Jučer se fino jelo i pilo (Karmen Mrkić, CROPIX)
Više o

2. Učkarski sajam

,

sajam

,

tradicionalna kuhinja

Na desetak štandova na prijevoju Poklon, na nadmorskoj visini od 922 metra, proizvođači izlažu sireve, mesne proizvode, med, ljekovito bilje, vina i rakije. Nude se i izvorna glazbala ovog kraja kao što su sopele.

Nekoliko udruga koje se bave očuvanjem baštine na svojim štandovima prikazuje svoje proizvode i programe, a u glazbenom dijelu programa nastupile su folklorne skupine iz Roča, Lanišća i Raše te zbor i klapa s kvarnerske strane Učke, iz Veprinca.

Ugostitelji nude tradicionalnu hranu tamošnjih stanovnika kao što su maneštre, kisela repa, kupus s kobasicom i palenta.

Dio sajmenog prostora odvojen je za izložbu domaćih životinja među kojima se ističu dva istarska goveda boškarina. Na štandu udruge gljivara "Ožujka" iz Rijeke predstavljene su svježe ubrane gljive s šireg područja Učke a ujedno se zainteresiranima nude savjeti vezani uz branje i prepoznavanje gljiva.

Problemi s prometom koji su se javljali prošle godine, na prvom izdanju sajma, ove godine su izbjegnuti uvođenjem jednosmjernog prometa cestom preko Učke u pravcu Istre, zbog parkiranih vozila više tisuća posjetitelja na jednom traku ceste. Povratak je organiziran kroz tunel Učka uz povlaštenu tunelarinu od 10 kuna.

Organizator sajma je javna ustanova "Park prirode Učka". (HINA)

08.09.2008. 09:58:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh