« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Inventica 2009.

Velik interes za hrvatske inovacije

Končarov niskopodni elektromotorni vlak i Tehnixov sustav za zbrinjavanje i reciklažu komunalnog otpada izazvali su značajnu pozornost stručne javnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.inventica.org.ro)
Više o

hrvatske inovacije

,

Inventica 2009.

Izloženi su na međunarodnom sajmu inovacija, novih tehnologija i proizvoda Inventica 2009, koji se od 28. do 31. listopada održava u Bukureštu, priopćeno je danas iz Udruge inovatora Hrvatske.

Na sajmu je predstavljeno 300 inovacija iz Rumunjske i 11 drugih država. Hrvatski inovatori sudjeluju po četvrti puta s 14 inovacija. Posebnost je ovogodišnjeg nastupa da su dvije značajne gospodarske tvrtke predstavile složene projekte ostvarene na vlastitom znanju i umijeću.

Končar elektroindustrija d.d. predstavila je svoj najnoviji visokotehnoški ostvareni projekt - Niskopodni elektromotorni vlak proizveden za Željeznice Federacije BiH.

Tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca predstavila je kamion za prikupljanje komunalnog otpada po nazivom Ekumunal te tehnološki sustav za zbrinjavanje otpada koji ukida deponiranje otpada uz naseljena mjesta i poseban uređaj Biorotor za pročišćavanje otpadnih voda.

Uz inovacije tih dviju tvrtki, u Bukureštu su predstavljene i Višestupanjska horizontalna centrifugalna pumpa Tvornice turbina Karlovac, te dvije inovacije Milana Hrenovića iz Zagreba. Riječ je o tipli za ugradnju nosača termičkih izolatora za fasade i podizač vrata u stambenim i poslovnim prostorima kojim se neutralizira visinska razlika izmeđ poda i tepiha, a koji omogućuju da vrata naliježu na ulazni prag do poda.

Novu vrstu lanaca za vožnju po snijegu predstavio je Saša Đorđević iz Saveza udruga inovatora Istarske županije.Mira Hrnčijar iz Dragalića kod nove Gradiške predstavila je novu biljnu mješavinu kojom pomaže u odvikavanju od pušenja. (Hina/Metro-portal)

29.10.2009. 16:33:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh