« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SONG:

Velik broj nepravilnosti na izborima za Studentski zbor

Navode se i da su članovi aktualnih studentskih zborova pojedinih fakulteta kršili odredbe o izbornoj šutnji

(Igor Sambolec/Cropix)
Više o

Studentski zbor

,

Sveučilište u Zagrebu

,

rođeni 19. studenoga

Studenti nekoliko zagrebačkih fakulteta okupljeni u inicijativu pod nazivom Studenti organizirano nadgledaju glasovanje (SONG), izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare da je na izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, održanima 5. i 6. svibnja, došlo do "zabrinjavajućeg broja nepravilnosti" te opstruiranja promatranja izbora.

SONG je stoga zatražio poništenje izbora i promjenu odgovarajućih pravnih akata, a svoje zahtjeve i izviješće o nepravilnostima uputit će i Povjerenstvu za prigovore Sveučilišta u Zagrebu, rekla je Marina Ivandić, predstavnica te studentske inicijative koja, po njezinim riječima, okuplja oko 150 studenata Filozofskog fakulteta, FPZ-a, Arhitekture, Prava, FER-a i PMF-a.

U opsežnom izvješću studenti navode da je promatračima na pojedinim fakultetima (Prehrambeno biotehnološki, Medicina, Agronomski) onemogućeno nadgledanje izbora, dok je ponegdje to i zabranjivano.

Navode i da su članovi aktualnih studentskih zborova pojedinih fakulteta kršili odredbe o izbornoj šutnji, dok pojedina biračka mjesta nisu bila adekvatno uređena i odijeljena. Uočena je pojava nestandardnih glasačkih listića te nesrazmjer između broja listića i broja birača s popisa.

Kao posebno bizarnu situaciju Ivandić izdvaja slučaj na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu gdje izbora nije bilo, no tamo se ipak "pojavio nepoznati netko s glasačkim listićima i nekakvom kutijom" koju je poslije odnio u nepoznatom pravcu.

Studenti u inicijativi izrazili su ogorčenost "provođenjem i poimanjem takve demokracije", ocjenivši da problem ne leži u izborima za studentske predstavnike već u konceptu studentskog organiziranja i predstavljanja koji je i na prethodnim izborima ostavljao mogućnost za malverzacije.(hina/metro-portal)

07.05.2010. 13:46:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh