« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
STVARNO?

Veganska prehrana ugrožava razvoj mozga?

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla oskudijeva nutrijentom koji je ključan za razvoj mozga

Što bi djeca trebala jesti?
Što bi djeca trebala jesti? (Arhiva)
Više o

mozak

,

veganska prehrana

,

kolin

Veganska prehrana može loše utjecati na razvoj mozga kod budućih generacija, tvrde stručnjaci u članku objavljenom u časopisu BMJ Nutrition, Prevention and Health.

Razlog je manjak kolina u prehrani, esencijalnog nutrijenta povezanog s omega-3 masnim kiselinama koji tijelo ne može samo proizvesti u dovoljnoj količini.

Američka udruga pedijatara i Američka liječnička udruga naglašavaju važnost kolina u prehrani trudnica i malene djece, dok britanska vlada to propušta učiniti, zbog čega je dr. Derbyshire odlučila napisati znanstveni članak na ovu temu. 

Kolin je presudan za razvoj mozga kod fetusa, a kod odraslih osoba utječe na funkcioniranje jetara i metabolizam.

Europska agencija za sigurnost hrane 2016. je objavila da prosječni Europljanin ne unosi dovoljno ovog esencijalnog nutrijenta u svoj organizam. 

Najbolji izvor kolina su majčino mlijeko (još jedan razlog za dojenje), govedina, piletina, riba, jaja i mliječni proizvodi. 

"Trend veganske prehrane mogao bi imati daljnje posljedice na unos kolina. Prijeti nam 'odumiranje mozga'. Prehrana na bazi biljaka dobra je za okoliš, no nije dobra za razvoj mozga kod fetusa", upozorava za Daily Mail dr. Emma Derbyshire. 

"Ovo je sada važnije, nego ikad s obzirom na to da bi ubrzani trendovi u prehrani koji teže biljnoj prehrani - veganstvu, mogli imati posljedice za unos kolina", zaključuje Derbyshire.

04.09.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh