« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
STVARNO?

Jabuka je bolja od probiotika

Bakterije iz jabuke udružuju se s mikrobima u crijevima koji su od vitalnog značaja za našu probavu i dobro funkcioniranje metabolizma što čini ključ jakog imuniteta

Pojedite radije jabuku
Pojedite radije jabuku (Pixabay)
Više o

zdravlje

,

jabuka

,

probiotici

Probiotici su preplavili tržište, a možemo ih nabaviti od onih u suplementima pa sve do dobrog starog jogurta, no uz svu tu popularnost nije ni čudo da su neki od njih poprilično skupi. 

No, prema novom istraživanju provedenom na Sveučilištu Tufts i objavljenom u časopisu Frontiers in Microbiology, postoji puno jeftiniji način da crijeva održimo zdravima. Sve što nam treba je jabuka.

Znanstvenici su otkrili da prosječna jabuka sadrži oko 100 mlijuna bakterija i to većinom u srži ploda, a manje u kori. Riječ je o bakterijama koje su bezazlene pa čak i korisne za organizam.

Bakterije iz jabuke udružuju se s mikrobima u crijevima koji su od vitalnog značaja za našu probavu i dobro funkcioniranje metabolizma što čini ključ jakog imuniteta.

Pokazalo se da se većina bakterija korisnih za naš organizam nalazi u samoj srži jabuke, u košticama.

Čak 90 posto. U mesu i kori ploda još je deset posto mikroba. Nekada su se jabuke cijele, no onda se ogrizak počeo bacati. Iako koštice sadrže cijanid, jedna jabuka dnevno neće stvoriti problem kod odraslih osoba. 

Osim jabuka i ostalo voće ima probiotička svojstva. Bitno je jesti raznoliko i sezonsko voće i povrće koje obiluje vlaknima i na taj način čuva zdravlje probavnog sustava, a time i čitavog organizma.

04.09.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh