« Zdravlje
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
ČUDNO

Vegani u problemima u Italiji

Prijedlog zakona po kojem bi se roditelji koji svojoj djeci uskraćuju hranu životinjskog podrijetla kažnjavali zatvorom u Italiji je pokrenuo ogorčenu polemiku između pristaša i protivnika veganske prehrane

Vegani na udaru politike?
Vegani na udaru politike? (Arhiva)
Više o

djeca

,

Italija

,

zakon

,

vegani

Jedni tvrde kako je veganstvo samo pomodan trend, a drugi da je riječ o zdravom stilu života, te da bi restrikcije za vegane značile kršenje njihovih ljudskih prava.

"Veganska dijeta sasvim je primjeren i održiv tip prehrane, čak i za djecu, ako je prate prave informacije o namirnicama koje se konzumiraju i redovni liječnički pregledi", kazao je u vezi prošlotjednog zakonskog prijedloga parlamentarne zastupnice Elvire Savino iz stranke Forza Italia predsjednik udruge Animalisti Italiani Walter Caporale.

Dodao je kako bi zabranjivanje roditeljima da hrane svoju djecu zdravom hranom u kojoj nema sastojaka animalnog podrijetla, kao što su mlijeko, meso, jaja i ribe, bilo "besmisleno i ilegalno".

Međunarodna organizacija za prava vegana Ivra podržala je talijanske kolege izjavom u kojoj je prijedlog zastupnice Savino nazvala nepoštenim i diskriminatornim, te pozvala da se ili promijeni ili odbaci.

Neki talijanski stručnjaci za hranu u polemici koja se o ovoj temi razvila navode kako nema dokaza da je veganska dijeta, koja isključuje sve namirnice dobivene od životinja, zdravija od one koja uključuje hranu dobivenu od životinja, ali da nema niti dokaza da je trajno štetna za zdravlje.

"Način prehrane koji danas postoji na zapadu izlaže nas mnogo većim rizicima od veganske dijete", komentirao je Andrea Ghiselli, predsjednik talijanskog Društva za znanost o hrani, za rimsku La Reppublicu.

Prema njegovim riječima, prava opasnost za zdravlje modernog čovjeka su zapravo šećer, masnoće i meso ako se u tijelo unose u većim količinama.

Iskustva roditelja se različita, pa neki oduševljeni vegani navode kako njihova već odrasla djeca koja u mladosti nikad nisu jela "nevegansku" hranu nemaju nikakvih problema i da su zdrava, dok drugi govore o povećanom riziku zbog premalog unosa nekih vitamina i minerala u osjetljiv organizam u razvoju kod takve djece.

Pojavili su se i politički komentari kako je prijedlog Berlusconijeve zastupnice motiviran populističkom željom da se ugodi osjećajima birača, a ne zdravstvenim razlozima.

Zakonski prijedlog da se roditelji koji prisiljavaju djecu na vegansku dijetu kazne uslijedio je nakon nekoliko slučajeva hospitalizacije, kad je otkriveno nekoliko djece u dobi samo nekoliko godina koja su bila daleko ispod prosjeka ostalih po tjelesnoj masi, a druga su imala i teškoće zbog nedostatka nekih minerala i vitamina koje tijelo dobiva uglavnom preko hrane životinjskog porijekla.

17.08.2016. 09:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh