« Život
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
POVIJEST

Većina Europljana imala je iste pretke

Možda i najintrigantniji podatak je da su Talijani i Španjoci puno manje povezani od većine Europljana u drugim dijelovima kontinenta

Nije baš da smo svi braća, ali je vrlo slično
Nije baš da smo svi braća, ali je vrlo slično (Shutterstock)
Više o

Europa

,

DNK

,

analiza

,

Europljani

Europljani su stvarno članovi iste porodice naroda, pokazala je detaljna analiza genetskih uzoraka provedena na Sveučilištu Davis u Kalifoniji. Tako nešto su predviđali matematički modeli stari par desetljeća, no sad su i pronađeni dokazi i u DNK.

Među uzorcima uzetim od ljudi koji žive na mjestima koja su međusobno udaljena i tri tisuće kilometara pronađeni su jednaki segmenti DNK koje se može pratiti sve do Srednjeg vijeka, a prijenos genetskog materijala odvijao se na udaljenostima jednakim, recimo, današnjoj udaljenosti Poljske i Portugala.

Ono što je zanimljivo jest činjenica da se prijenos genetskog materijala odvijao i nakon velikih seoba poput seobe Slavena, provale Huna ili invazija Vikinga na Britaniju.

Možda i najintrigantniji podatak je da su Talijani i Španjoci puno manje povezani od većine Europljana u drugim dijelovima kontinenta, no znanstvenici za sada ne mogu naći odgovor na pitanje zašto je to tako. 

09.05.2013. 14:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh