Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2013. 14:45:00
POVIJEST

Većina Europljana imala je iste pretke

Možda i najintrigantniji podatak je da su Talijani i Španjoci puno manje povezani od većine Europljana u drugim dijelovima kontinenta

Nije baš da smo svi braća, ali je vrlo slično
Nije baš da smo svi braća, ali je vrlo slično (Shutterstock)

Europljani su stvarno članovi iste porodice naroda, pokazala je detaljna analiza genetskih uzoraka provedena na Sveučilištu Davis u Kalifoniji. Tako nešto su predviđali matematički modeli stari par desetljeća, no sad su i pronađeni dokazi i u DNK.

Među uzorcima uzetim od ljudi koji žive na mjestima koja su međusobno udaljena i tri tisuće kilometara pronađeni su jednaki segmenti DNK koje se može pratiti sve do Srednjeg vijeka, a prijenos genetskog materijala odvijao se na udaljenostima jednakim, recimo, današnjoj udaljenosti Poljske i Portugala.

Ono što je zanimljivo jest činjenica da se prijenos genetskog materijala odvijao i nakon velikih seoba poput seobe Slavena, provale Huna ili invazija Vikinga na Britaniju.

Možda i najintrigantniji podatak je da su Talijani i Španjoci puno manje povezani od većine Europljana u drugim dijelovima kontinenta, no znanstvenici za sada ne mogu naći odgovor na pitanje zašto je to tako. 

09.05.2013. 14:45:00
http://metro-portal.hr/vecina-europljana-imala-je-iste-pretke/78027/