« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
VIŠE OD 50 POSTO

Većina Čeha protiv uvođenja eura

Većina stanovnika Češke, njih oko 55 posto, protivi se zamjeni krune eurom, pokazalo je u četvrtak istraživanje javnog mišljenja što ga je proveo češki institut CVVM

(Shutterstock)
Više o

Češka

,

euro

Postotak Čeha koji ne žele uvođenje eura prešao je prag od 50 posto prvi put od 2001., izvijestio je CVVM. 27 posto ispitanika izjavilo je kako se "oštro protivi" uvođenju eura, a 28 posto ih je "protiv", u trenutku kada je nekoliko zemalja u kojima je odavno uveden euro, među kojima i Grčka, suočeno s velikim proračunskim poteškoćama.

"Među protivnicima uvođenja eura uglavnom su birači Socijaldemokratske stranke i većina onih koji su još uvijek članovi ili simpatizeri Komunističke partije, potom starije osobe i dio stanovnika koji imaju niži životni standard", stoji u priopćenju.

Češka vlada još uvijek nije odredila i izvijestila o točnome datumu usvajanja eura. Republika Češka u EU je primljena 1. svibnja 2004. Istraživanje CVVM-a provedeno je u razdoblju od 5. do 12. travnja na uzorku od 1.053 stanovnika starijih od 15 godina. (hina/metro-portal)

29.04.2010. 21:07:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh