« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
MULJAŽA

Većina "bivših pušača" i dalje puši u tajnosti

Istraživanje je pokazalo da oko 57 posto onih koji su "prestali pušit"i i dalje puše i da tu naviku kriju od obitelji, prijatelja, a najčešće i od partnera

(mwn)
Više o

pušenje

,

prestanak pušenja

,

odvikavanje od pušenja

Zanimljivo istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da više od polovine pušača koji još uvijek zapale nekoliko cigareta svaki dan vjerue da su ustvari prekinuli tu lošu naviku te nisu svjesni da se ne bi trebali smatrati nepušačima. 

Istraživanje kaže da ovi ljudi, kada kriomice izađu iz kuće da bi zapalili cigaretu, najčešće lažu kako idu do trgovine, prošetati psa ili naći se s prijateljima. 

Prema mišljenju znanstvenika samo jedna cigareta dnevno povećava vjerovatnost od razvoja koronarnih bolesti srca za 30 posto, piše Daily Mail.  

Znanstvenici iz Osla su čak došli do rezultata koji pokazuju da takozvani "light" pušači, odnosno oni koji dnevno zapale samo jednu ili dvije cigarete, imaju mnogo veću šansu da obole od raka pluća nego nepušači.  

Uz rizik za zdravlje, pušenje je i veoma skupa navika. Primjera radi, kako pišu britanski mediji, jedna kutija cigareta u toj zemlji košta oko sedam funti, što znači da će građanin te zemlje koji puši samo jednu cigaretu dnevno, ovu svoju lošu naviku plaća 125 funti godišnje.

Oko 80 posto pušača, pokazalo je istraživanje, želi prestati pušiti, a većina ih kaže da puše manje od 2007. godine, bar kada je u pitanju Velika Britanija, odnosno od zakonske zabrane pušenja na javnim mjestima i zatvorenim prostorima u toj zemlji.

31.01.2012. 19:03:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh