« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

Večer velikih glazbenih izazova

Sjajni pijanist Olli Mustonen izveo jedno od najzahtjevnijih djela pijanističke literature, Prvi klavirski koncert Béle Bartóka

Olli Mustonen sa Zagrebačkom filharmonijom
Olli Mustonen sa Zagrebačkom filharmonijom (ZF)
Više o

Zagrebačka filharmonija

,

Crvena oktava

,

Olli Mustonen

Nakon kineskog violinističkog čuda Ninga Fenga i kultnog američkog trubača Randyja Breckera, u sezoni s bezbroj glazbenih doživljaja Zagrebačka filharmonija ugostila je svjetski poznatog pijanista - vatrenog Finca Ollija Mustonena.

Ovaj sjajni glazbenik - koji je ne samo pijanist nego i dirigent te skladatelj - daleko prelazi granice akademskog pijanističkog repertoara, a za recentnu sezonu odabrao je Prvi klavirski koncert mađarskog majstora Béle Bartóka, koji je predstavio u Zagrebu, a uskoro će ga ponoviti i u New Yorku - i to uz slavnu Newyoršku filharmoniju i maestra Esa-Pekku Salonena.

Uzbudljiv, dinamičan, vitalan, virtuozan... - Bartókov koncertantni prvijenac bio je pravi izazov i za velikog pijanista, i za brojnu publiku, a slavni Finac dokazao je da ima ne samo čelične šake, nego i lavovsko srce, svojim vatrometnim pijanizmom potvrdivši zašto londonski The Sunday Times o njegovu pijanizmu piše kao o snu širom otvorenih očiju.

Maestro Martin Sieghart vodio je Zagrebačke filharmoničare, na početku večeri priredivši svjetsku premijeru Simfonijskog stavka Srđana Dedića, a u drugom dijelu izvevši jedan od svojih dirigentskih specijaliteta - gigantsku Četvrtu simfoniju (Romantičnu) Antona Brucknera.

Koncert je održan u sjećanje na velikog hrvatskog brucknerijanca Lovru pl. Matačića, a u sklopu večeri svečano je dodijeljena i nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika "Lovro pl. Matačić" za životno djelo, koju je primio akademik Anđelko Klobučar.

Za sve poklonike prvorazrednog pijanizma i sve ljubitelje vrhunske glazbe, bio je to "san" kojeg je vrijedilo odsanjati, ali tu glazbenim snovima nije kraj...

U petak 4.3. Zagrebački filharmoničari s velikim veseljem, a Zagreb s golemim nestrpljenjem dočekuju svojega miljenika, jednog i jedinstvenog maestra - Kazushija Ônoa!

 

26.02.2011. 21:26:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh