« Film
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
FILMOVI

Vatra i benzin u Galaksiji Bowie

U Galaksiju Bowie vraćamo se temom Vatra i benzin, a u distribuciju dolaze nagrađivani prvijenac Juraja Lerotića Sigurno mjesto te dobitnik Zlatnog medvjeda Alcarrás Carle Simón

Sretan Božić, Mr. Lawrence
Sretan Božić, Mr. Lawrence (Arhiva)
Više o

Glaksija Bowie

,

Sretan Božić Mr. Lawrence

Osamdesetih godina David Bowie počeo je koketirati s dance i disco glazbom, a Cat People (Putting Out Fire) jedan je hitova koji su obilježili taj dio njegove glazbene i filmske karijere. Putovanje Galaksijom Bowie stoga se nastavlja pričama o sirovim strastima, ukletim romansama i ostalim žudnjama čiji se plamen gasi benzinom.

U tjedan uvodi Moulin Rouge!, vizualno i zvučno spektakularna glazbena melodrama Baza Luhrmanna. To je priča o zabranjenoj ljubavi u Parizu u osvit 20. stoljeća, smještena u noćni klub i okupljalište boema iz naslova, kroz koju je Luhrmann opjevao odu popularnoj kulturi, čiji već antologijski soundtrack uključuje i Davida Bowieja i obrade njegovih hitova.

Temu nastavlja Sretan Božić, gospodine Lawrence, ratna drama japanskog redatelja Nagise Oshime u kojoj su glumačke snage odmjerila dva glazbena velikana: David Bowie i Ryûichi Sakamoto. Ova slojevita psihološka studija odnosa čuvara i zatvorenika neprestano dovodi u pitanje granicu između fascinacije i netrpeljivosti, sadizma i žudnje, a uz jedan od najboljih Bowiejevih glumačkih nastupa ističe se i odličnom Sakamotovom glazbom.

Temu završavaju dva zavodljiva filma strave u kojima se prepleću zazor i fascinacija, horor i erotika. Prvi na rasporedu su Ljudi mačke, senzualna fantazija Paula Schradera o djevojci uvjerenoj da spada među posljednje potomke mitološke rase, koja se u trenutku uzbuđenosti može preobraziti u divlju zvijer. Bowie je radio naslovnu temu za film - već spomenutu Cat People (Putting Out Fire), a na soundtracku je surađivao s kraljem disco glazbe Giorgijem Moroderom.

Schrader koristi čudovišta kao metaforu straha od seksualnosti, a njegov kolega Tony Scott u svome se redateljskom prvijencu Glad oslanja na žanr horora kako bi se pozabavio emocionalnim vampirizmom. Kroz priču o drevnoj vampirici čiji ljubavnik naglo počne stariti Scott je snimio elegiju o opsesiji mladošću i dugovječnošću koja je obilježila osamdesete - desetljeće čiju je estetiku ovaj film savršeno utjelovio. Uz fascinantne vizuale i glazbu (Bela Lugosi's Dead grupe Bauhaus) film se ističe impresivnom glumačkom ekipom koju predvode Catherien Deneuve, Susan Sarandon i David Bowie.

Više informacija o ciklusu Galaksija Bowie pronađite u programskoj knjižici.

Noviteti: Sigurno mjesto

Jedan od najiščekivanijih hrvatskih filmova posljednjih godina Sigurno mjesto u kina stiže ovjenčan nagradama s festivala u Locarnu i Sarajevu. Inspiriran osobnim iskustvom redatelja i scenarista Juraja Lerotića, koji je u filmu odigrao glavnu ulogu, ovaj intenzivni i emocijama nabijeni film govori o obitelji čiji se život iz korijena mijenja nakon pokušaja samoubojstva. Film je također i hrvatski kandidat za nagradu Oscar.

Lerotićevo Sigurno mjesto jedan je od izuzetnih hrvatskih filmova koji su obilježili tekuću godinu, a na repertoaru svakako pogledajte i Nosila je rubac črleni, duhovitu komediju Gorana Dukića smještenu u Hrvatsko Zagorje, te intrigantnu povijesnu dramu Illyricvm Simona Bogojevića Naratha smještenu u period dok su ovim prostorima šetali Rimljani i ilirska plemena.

Noviteti: Alcarrás

Ni drugi novitet na repertoaru pred domaću publiku ne dolazi praznih ruku: riječ je o filmu Alcarrás redateljice Carle Simón, nagrađenim Zlatnim medvjedom na festivalu u Berlinu. Sastavljen u potpunosti od neprofesionalnih glumaca, od kojih su neki i sami farmeri, ova priča o obitelji koja već naraštajima brine o plantaži bresaka u malom katalonskom gradu iz naslova može se opisati i kao suptilna i nježna elegiju o načinu života koji uzmiče pred pritiskom kapitala i masovne proizvodnje.

Među Novitetima i dalje možete pogledati odličan romantični triler Parka Chan-wooka Dvostruka prijevara te vizualno, glazbeno i zvučno impresivni dokumentarac o životu Davida Bowieja Moonage Daydream Bretta Morgena.

Matineja: Moj prijatelj je vampir

Ekranizacija je popularnog strip-serija Joanna Sfara, koji je zaslužan i za filmsku adaptaciju. Moj prijatelj je vampir, priča o malome vampiru koji razvija prijateljstvo s običnim dječakom, ostvarila je veliki uspjeh u francuskim kinima, a domaćim gledateljima predstavljamo ga sinkroniziranog na hrvatski jezik.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Galaksija Bowie pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinoteka.hr
02.11.2022. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh