Metro-portal.hr

objavljeno 02.11.2022. 10:31:00
FILMOVI

Vatra i benzin u Galaksiji Bowie

U Galaksiju Bowie vraćamo se temom Vatra i benzin, a u distribuciju dolaze nagrađivani prvijenac Juraja Lerotića Sigurno mjesto te dobitnik Zlatnog medvjeda Alcarrás Carle Simón

Sretan Božić, Mr. Lawrence
Sretan Božić, Mr. Lawrence (Arhiva)

Osamdesetih godina David Bowie počeo je koketirati s dance i disco glazbom, a Cat People (Putting Out Fire) jedan je hitova koji su obilježili taj dio njegove glazbene i filmske karijere. Putovanje Galaksijom Bowie stoga se nastavlja pričama o sirovim strastima, ukletim romansama i ostalim žudnjama čiji se plamen gasi benzinom.

U tjedan uvodi Moulin Rouge!, vizualno i zvučno spektakularna glazbena melodrama Baza Luhrmanna. To je priča o zabranjenoj ljubavi u Parizu u osvit 20. stoljeća, smještena u noćni klub i okupljalište boema iz naslova, kroz koju je Luhrmann opjevao odu popularnoj kulturi, čiji već antologijski soundtrack uključuje i Davida Bowieja i obrade njegovih hitova.

Temu nastavlja Sretan Božić, gospodine Lawrence, ratna drama japanskog redatelja Nagise Oshime u kojoj su glumačke snage odmjerila dva glazbena velikana: David Bowie i Ryûichi Sakamoto. Ova slojevita psihološka studija odnosa čuvara i zatvorenika neprestano dovodi u pitanje granicu između fascinacije i netrpeljivosti, sadizma i žudnje, a uz jedan od najboljih Bowiejevih glumačkih nastupa ističe se i odličnom Sakamotovom glazbom.

Temu završavaju dva zavodljiva filma strave u kojima se prepleću zazor i fascinacija, horor i erotika. Prvi na rasporedu su Ljudi mačke, senzualna fantazija Paula Schradera o djevojci uvjerenoj da spada među posljednje potomke mitološke rase, koja se u trenutku uzbuđenosti može preobraziti u divlju zvijer. Bowie je radio naslovnu temu za film - već spomenutu Cat People (Putting Out Fire), a na soundtracku je surađivao s kraljem disco glazbe Giorgijem Moroderom.

Schrader koristi čudovišta kao metaforu straha od seksualnosti, a njegov kolega Tony Scott u svome se redateljskom prvijencu Glad oslanja na žanr horora kako bi se pozabavio emocionalnim vampirizmom. Kroz priču o drevnoj vampirici čiji ljubavnik naglo počne stariti Scott je snimio elegiju o opsesiji mladošću i dugovječnošću koja je obilježila osamdesete - desetljeće čiju je estetiku ovaj film savršeno utjelovio. Uz fascinantne vizuale i glazbu (Bela Lugosi's Dead grupe Bauhaus) film se ističe impresivnom glumačkom ekipom koju predvode Catherien Deneuve, Susan Sarandon i David Bowie.

Više informacija o ciklusu Galaksija Bowie pronađite u programskoj knjižici.

Noviteti: Sigurno mjesto

Jedan od najiščekivanijih hrvatskih filmova posljednjih godina Sigurno mjesto u kina stiže ovjenčan nagradama s festivala u Locarnu i Sarajevu. Inspiriran osobnim iskustvom redatelja i scenarista Juraja Lerotića, koji je u filmu odigrao glavnu ulogu, ovaj intenzivni i emocijama nabijeni film govori o obitelji čiji se život iz korijena mijenja nakon pokušaja samoubojstva. Film je također i hrvatski kandidat za nagradu Oscar.

Lerotićevo Sigurno mjesto jedan je od izuzetnih hrvatskih filmova koji su obilježili tekuću godinu, a na repertoaru svakako pogledajte i Nosila je rubac črleni, duhovitu komediju Gorana Dukića smještenu u Hrvatsko Zagorje, te intrigantnu povijesnu dramu Illyricvm Simona Bogojevića Naratha smještenu u period dok su ovim prostorima šetali Rimljani i ilirska plemena.

Noviteti: Alcarrás

Ni drugi novitet na repertoaru pred domaću publiku ne dolazi praznih ruku: riječ je o filmu Alcarrás redateljice Carle Simón, nagrađenim Zlatnim medvjedom na festivalu u Berlinu. Sastavljen u potpunosti od neprofesionalnih glumaca, od kojih su neki i sami farmeri, ova priča o obitelji koja već naraštajima brine o plantaži bresaka u malom katalonskom gradu iz naslova može se opisati i kao suptilna i nježna elegiju o načinu života koji uzmiče pred pritiskom kapitala i masovne proizvodnje.

Među Novitetima i dalje možete pogledati odličan romantični triler Parka Chan-wooka Dvostruka prijevara te vizualno, glazbeno i zvučno impresivni dokumentarac o životu Davida Bowieja Moonage Daydream Bretta Morgena.

Matineja: Moj prijatelj je vampir

Ekranizacija je popularnog strip-serija Joanna Sfara, koji je zaslužan i za filmsku adaptaciju. Moj prijatelj je vampir, priča o malome vampiru koji razvija prijateljstvo s običnim dječakom, ostvarila je veliki uspjeh u francuskim kinima, a domaćim gledateljima predstavljamo ga sinkroniziranog na hrvatski jezik.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Galaksija Bowie pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinoteka.hr
02.11.2022. 10:31:00
http://metro-portal.hr/vatra-i-benzin-u-galaksiji-bowie/139888/