« Iza ogledala
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
VATIKANSKI MISTERIJ

Vatikan pristao izložiti više od 100 dokumenata iz svog arhiva

Među dokumentima koji će javnosti biti dostpuno kratko vrijeme nalazi se i bula iz 13. stoljeća kojom papa smjenjuje cara te dokumenti Pija XII. o holokaustu

Fotografija vijesti
Više o

Vatikan

,

papa Pio XII.

Više od stotinu dokumenata koji su do sada brižno čuvani u Vatikanskom arhivu biti će izloženo u Kapitolskom muzeju, prenosi Hina. Brojni zanimljivi dokumenti, poput papinske bule iz 13. stoljeća kojom papa svrgava cara te oni o 2. svjetskom radu moći će se razgledati kroz sedam mjeseci.

Državni tajnik Svete Stolice Tarcisio Bertone osobno je predstavio projekt na konferenciji za novinare te istaknuo da "je bogatstvo izložbe to veće što će se održati izvan Vatikana".

Msgr. Sergio Pagano, prefekt Vatikanskog arhiva objasnio je da će biti izloženo i nekoliko dokumenata vezanih uz Drugi svjetski rat, uglavnom fotografskog materijala.

Pija XII. mnogi židovi drže odgovornim jer nije dizao glas protiv holokausta, no Vatikan tvrdi da je djelovao tiho i u pozadini jer bi glasnim zalaganjem izazvao nacističku reakciju i prema židovima i prema katolicima.

Na izložbi će se naći i dokumenti koji su mijenjali povijest poput dekreta "Dictatus papae" iz 11. stoljeća kojim je Grgur VII. proglasio premoć papa nad svjetovnom vlašću i dao si za pravo smjenjivanje careva.

Bit će izložena i bula Inocenta IV. kojom 1245. svrgava cara Frederika II. von Hohenstaufena, zatim peticija engleskih lordova Klementu XII. iz 1530 kojom traže da on poništi brak Henrika VIII. s Katarinom Aragonskom.

Na izložbi će se naći i pismo koje je pisao Michelangelo te spisi sa suđenja talijanskom astronomu Galileju, a kurioziteti su pismo na kineskoj svili iz 1650., kojim kineska carica Wang obavještava papu Inocenta X. o svome preobraćenju te poruka na brezovoj kori indijanskog poglavice Chippewa Leonu XII. iz 1887.

Izbor dokumenata koji bi, kada bi se nanizali činili zajedno 85 kilometara, bio je drastičan i dramatičan, rekao je msgr. Pagano.

05.07.2011. 18:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh