« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
MALO DO SREĆE

Vaše vrijeme je vaša najveća dragocjenost

Neki ljudi rođeni su s dobrim izgledom, drugi su vrlo inteligentni. No bilo kako bilo, majka priroda uglavnom ne daruje ove karakteristike, i većina nas spada u nekakav prosjek

Fotografija vijesti
Više o

sreća

,

vrijeme

,

život

Možemo debatirati o tome je li život pošten ili ne, no vjerojatno ćemo doći do istog zaključka: Ako previše vremena provodimo fokusirani na tuđe karakteristike, sami ćemo postati slabi. Fokusiranje na naše vlastite osobine jest ono što nas čini jakima. No treba obratiti pažnju na još jednu stvar. Riječ je o stvari koja se izdiže iznad nepoštene distribucije talenta i osobina, ili važnosti prespektive i pozitivnog stava, koji, bez obzira koliko novaca, inteligencije ili dobrog izgleda imali, izjednačavaju situaciju. A ta stvar je vrijeme.

Način na koji koristimo svoje vrijeme, u poslovnom smislu, doista utječe na količinu novca kojom ćemo u konačnici raspolagati. Ako potrošite novac, uvijek postoji opcija da zaradite novi, no ako uzaludno potrošite svoje vrijeme, više nema povratka. Srećom, posjedujemo više kontrole nad raspolaganjem vlastitim vremenom nego što mislimo.

Kada trošimo vrijeme na ljude zbog kojih se osjećamo loše, bez obzira koliko oni pametni bili, na kraju nećemo imati dojam da smo to vrijeme ispravno iskoristili. Mi smo ti koji potrošenom vremenu dajemo smisao. Ako smo odabrali da cijeli vikend provedemo pred televizorom gledajući filmove, napravili smo to s razlogom - da se opustimo i osjećamo dobro.

U širem smislu, to se događa kada prolazimo kroz krizu srednjih godina. Dođemo u godine kada shvatimo da smo bliže smrti nego danu kad smo se rodili, a tada shvatimo da nemamo beskonačno mnogo vremena, te ta nećemo živjeti zauvijek. Neki su možda zaradili mnogo novaca i ostvarili zavidan uspjeh, no ipak osjećaju prazninu. Ono zbog čega se tako osjećaju jest način na koji su odabrali iskoristiti svoje vrijeme kako bi to postigli.

Nitko ne bi trebao provoditi svoje vrijeme na poslu kojeg ne voli, samo kako bi se probudio jedan dan i shvatio da želi novi početak. Argument kako se posao ne bi trebao promijeniti zbog ekonomske krize ne stoji. Ako doista želite novi posao, ta strast bi trebala biti atraktivna novom poslodavcu. Ekonomska kriza ne traje vječno, a promjena načina gledanja posla kao privremenog, može pomoći da se radujemo onom što tek dolazi.


16.12.2010. 06:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh