« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
POMIRITE SE...

Vaše Facebook prijatelje nije briga za vas

Nije nikakva novost, no svejedno je poražavajuće... samo tri posto naših prijatelja na Facebooku stvarno mari za nas

Koliko imamo pravih Facebook prijatelja?
Koliko imamo pravih Facebook prijatelja? (Pexels)
Više o

Facebook

,

prijatelji

,

briga

Zahvaljujući Facebooku imamo više prijatelja, zar ne? Vidimo što rade, znamo gdje su bili i s kim se druže. Pratimo ih u stopu, a oni nam sami svojim objavama to omogućavaju. Revno označimo da nam se "sviđa" ono što čine i time im pokazujemo da mislimo na njih i da nam je stalo do toga kako se provode.

No istina je da 97% naših prijatelja na Facebooku uopće nije briga za nas. A budimo pritom iskreni, i mi sami smo najvjerojatnije u tih istih 97% koje nije briga za nekoga od njih.

Oni koji su čuli za Dunbarov broj, znaju da osoba može održavati stabilan odnos s maksimalno 150 drugih ljudi. Isti taj Dunbar koji je došao do spomenutog broja bacio se na još jedno istraživanje. Ovaj je puta ispitao 3 400 korisnika Facebooka kako bi istražio kako izgleda interakcija pojedinaca na društvenim mrežama. Rezultati su, pogađate, nešto čime se kao društvo ne možemo pohvaliti.

Istraživanje je pokazalo da prosječna osoba ima oko 155.2 prijatelja na Facebooku, a uzevši u obzir Dunbarov broj, to bi nas navelo na pomisao da su sve te osobe ti "pravi" prijatelji. Međutim, u doba kad bi ispitanik proživljavao nekakvu "emocionalnu krizu", mogao bi računati samo na 4 osobe iz te cijele skupine. Samo će njih 13.6 pokazati bilo kakvu vrstu simpatije za "prijatelja" koji se nalazu u nekakvom problemu.

Ali zašto je to tako?

Zato jer svi mi objavljujemo sadržaj samo kako bismo privukli pozornost. "Lajkovi" i komentari hrane nam ego zbog čega smo postali ovisni o tuđoj pažnji. Facebook je mjesto na kojem nas hvale i podržavaju za nešto u što nismo uložili nimalo truda, drugim riječima, tamo odlazimo kako bismo se nakratko osjećali dobro. Objavljujemo sadržaje iz sebičnih razloga, a i drugi to čine - zašto bismo pritom očekivali da je nekoga zapravo briga?

I tako se krug nastavlja...

Piše: Andrea Holi
03.11.2017. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Srečo
    13.11.2017. 13:15
    Tuga i jad nwo korporativne dehumanizaciju i sotondemoni koji uživaju u pseudomoći
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh