« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Kako odgojiti zahvalnu i sretnu djecu

Istraživanja su pokazala da je iskrena zahvalnost ključni čimbenik u smanjenju depresije, kao i povećanju sreće i dugovječnosti

Dajte djeci sretan život
Dajte djeci sretan život (Arhiva)
Više o

odgoj djece

,

sretan život

,

hvala

,

iskrena zahvalnost

Svaki roditelj želi da njegovo dijete odraste u zdravu i sretnu osobu, a vjerovali ili ne, tajna odgoja koji vodi tome je toliko jednostavna da boli glava - dovoljno je djecu naučiti da uvijek kažu hvala!

Naime, istraživanja su pokazala da je iskrena zahvalnost ključni čimbenik u smanjenju depresije, kao i povećanju sreće i dugovječnosti.

Istraživanje koje je provela Sara Algoe, s University of North Carolina, objašnjava kako je najvažniji ključ blagostanja mogućnost stvaranja, ali i zadržavanja kvalitetnih međuljudskih odnosa. 

Zahvalnost je ljepilo koje spaja ljude, ali i stvara sreću - iznutra prema van.

Iskrena zahvalnost vraća pozitivan odgovor, a to stvara jače veze s dugoročnim pozitivnim posljedicama.  

Osim toga, istraživači na SWPS Sveučilištu za društvene znanosti i humanističke znanosti proveli su istraživanje usmjereno isključivo na zahvalnost u liječenju depresije i otkrili da prakse kao što su pisanje dnevnika zahvalnosti i zahvalnost na životu imale snažan učinak.

Ako vam zahvalnost postane navika, učinit će više od boljeg raspoloženja: može promijeniti vaš um i tijelo. Istraživanja pokazuju da ljudi koji 'prakticiraju' zahvalnost imaju ove prednosti:

  • manje depresije
  • bolja kontrola nagona (potrošnja, prehrana, piće itd.)
  • veći optimizam i pozitivnost
  • ·jači imunološki sustav
  • manja razina hormona stresa kortizola
  • niži krvni tlak

No, samo izgovaranje riječi "hvala" nije dovoljno. Morate to i misliti. Prema psiholozima iz UNC-a, Duke-a i NC State, djeca mlađa od 6 godina mogu prepoznati razliku između jednostavnog izgovaranja  "hvala" i iskrene zahvalnosti.

Tri savjeta kako odgojiti zahvalnu djecu

1. Budite im uzor - djeca gledaju i slušaju  što roditelji kažu i na koji način to izgovaraju. Kada ste iskreno zahvalni, i vaša djeca će naučiti to biti.

2. Razgovarajte o zahvalnosti - raspravljajući o konceptu zahvalnosti i njegovom izravnom utjecaju na zdravlje i sreću, vaše će dijete biti svjesnije njegove važnosti. Kao i potrebe da razvije tu vještinu.

3. Unaprijedite mogućnosti za razvijanje zahvalnosti - volontiranje i sudjelovanje u aktivnostima koje pomažu vašem djetetu da vide koliko im sreće može donijeti pomaganje drugima, pomoći će im da se osjećaju više zahvalni. 

03.11.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh