« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
trodnevna proslava

Varaždin slavi 800 godina postojanja

Varaždinci i njihovi gosti u tri dana mogu posjetiti brojne koncerte, izložbe i druga događanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Hajdinjak/Cropix)
Više o

Varaždin

Multimedijskim prikazom pet dokumentarnih filmova o varaždinskoj povijesti na pet gradskih trgova večeras je počela trodnevna proslava 800. obljetnice grada Varaždina, koju prožima povijest i povijesna važnost proglašenja slobodnim kraljevskim gradom.

Varaždin je bio prvi grad u regiji koji je proglašen slobodnim kraljevskim gradom, čime se Varaždinci jako ponose, istaknuo je Ivan Mesek, ravnatelj Galerijskog centra, organizatora proslave jubileja.

Na jednom od trgova Varaždinci na elektroničkoj ploči mogu ostaviti svoj otisak prsta i pred uključenom kamerom nešto reći i tako ostaviti i videozapis. To je, rekao je za Hinu Mesek, svojevrsna vremenska kapsula, nadahnuta zlatnom pločom svemirske sonde "Voyager", poruka budućim naraštajima i zapis vremena o ljudima i njihovim svjetonazorima.

U povijesnoj jezgri postavljene su izložbe petorice varaždinskih likovnih umjetnika, u čijim se radovima pokazuje njihova slika o Varaždinu.

Stoljetna povezanost i život uz Dravu obilježit će se projektom koj je osmislio još jedan Varaždinac, likovni umjetnik Živko Toplak, autor serije slika "Dravski motivi", simboličnim puštanjem 800 papirnatih brodića na obali rijeke.

Vrhunac proslave očekuje se na sam rođendan Varaždina, 6. prosinca, kad će se predstaviti fotomonografija Stefana Lupina, rezati rođendanska torta, a prijelaz iz prošlosti u budućnost označit će se večernjim nastupom varaždinskog rockerskog sastava "Woodoo Lizards". (hina/metro-portal)

04.12.2009. 22:25:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh