« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
ZGARIŠTE U MAKARSKOJ

Uzrok požara - iskrenje dalekovoda

Zaključio je to očevid istražnog suca Županijskog suda u Splitu

Izgoreno područje na Velikom Brdu
Izgoreno područje na Velikom Brdu (Duje Klarić/CROPIX)
Više o

požar Makarska

,

Dražen Glavina

,

uzrok požara

Požar što je u petak navečer oko 21,15 sati buknuo kod Makarske na predjelu Krvavica-Kuk izazvan je iskrenjem dalekovoda pod utjecajem olujne bure, koja je puhala više od stotinu kilometara na sat, a u vrijeme kad dojavljen požar, nestalo je struje na makarskom području, kazao je danas županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Zanijekao je da je bilo kakav drugi uzrok izbijanja vatre.

Potvrda tome je i očevid istražnog suca Županijskog suda u Splitu na predjelu Krvavica-Kuk, kojim je, naime, utvrđeno da je uzrok požara iskrenje dalekovoda Kraljevac-Makarska izazvano orkanskim vjetrom.

Po riječima istražnog sudca izgorjela je površina od oko 800 hektara. U gašenju je sudjelovalo oko 420 vatrogasaca, među kojima oko stotinu policijskih službenika, kazala je glasnogovornica splitsko-dalmatinske Policijske uprave Marina Kraljević-Gudelj. Dodala je kako su u gašenju pomagali jedan kanader, tri helikoptera HRZ-a i pet air-traktora.

Direktor makarskog pogona HEP-a Miroslav Radić izjavio je kako još ne može pouzdano kazati što je uzrok požara jer stručnjaci HEP-a još utvrđuju moguće iskrenje dalekovoda Kraljevac - Makarska.

U požaru je oštećeno ili potpuno izgorjelo 70 električnih stupova s procijenjenom štetom od oko 150.000 kuna, a radnici HEP-a još su jučer dodatnim naporima omogućili da sva mjesta imaju redovitu opskrbu strujom.

Makarski gradonačelnik Marko Ožić Bebek zahvalio je svima koji su sudjelovali u obuzdavanju vatrene stihije i spašavanju grada od vatre.

U skladu s odredbama Plana evakuacije i zbrinjavanja i zbog ocjena o razini ugroze u gradu Makarskoj, Stožer zaštite i spašavanja sinoć kasno donio je odluku o ukidanju izvanrednog stanja i djelomične evakuacije iz zone neposredne ugroze, što se inače odnosilo na zapadni dio prigradskog naselja Velikog Brda.

Zapovijed što je potpisuje načelnik Bebek Ožić prenesena je svim nositeljima evakuacije i zbrinjavanja.

Danas na požarištu nema otvorena plamena, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina, a oko 140 vatrogasaca, uglavnom iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja, i dalje se nalaze na rubnim dijelovima požarišta kako bi spriječili svako moguće izbijanje vatre.

22.09.2008. 16:48:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh