« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
ZDRAVI ZUBI

Uzročnici karijesa - zubne naslage prepune bakterija

Karijes kroz mliječne zube napada i stalne pa je za zdrave zube ključna oralna higijena od najranije životne dobi

Dijete
Dijete (Michelle Meiklejohn)
Više o

zubi

,

karijes u djece

,

zubni karijes

Američki znanstvenici otkrili su dosad nepoznatog uzročnika karijesa. Radi se o bakteriji imena "scardovia wiggsiae" koja se najčešće javlja u kombinaciji sa streptokokom iz mutans skupine, ali može i sama stvoriti neželjene rupe u zubima. Otkriće je važno jer omogućuje razvoj terapija protiv karijesa koje su usmjerene na specifične uzročnike, piše Anne Tanner s Harvarda u stručnom časopisu "Journal of Clinical Microbiology".

>>Što sve stanuje u našim ustima?

Zubni karijes je infektivna bolest. Uzrokuju je bakterije koje razgrađuju šećer i pritom proizvode kiselinu koja napada zube. Dobra vijest je da se karijes može izbjeći ispravnom higijenom i uravnoteženom prehranom. Karijes je posebno opasan za djecu jer kroz mliječne zube napada i stalne zube. Mit prema kojem djeca ne trebaju brinuti o oralnoj higijeni pošto će im mliječni zubi ionako otpasti time pada u vodu.

Streptococcus mutans najčešći je uzročnik karijesa, ali ne i jedini. Znanstvenici su u sklopu istraživanja pregledali zube 82 djece između dvije i šest godina. Karijes je pronađen u 42 slučaja, dok su preostala djeca imala zdrave zube. Zubne naslage djece potom su kultivirane u posebnim laboratorijskim uvjetima, a analize su pokazale da se u njima nalazi preko 5100 različitih bakterija.

Znanstvenici posebno ističu bakteriju "scardovia wiggsiae" protiv koje u drugoj fazi istraživanja pokušavaju pronaći odgovarajuće tvari koje bi se mogle djeci davati za prevenciju u sklopu tableta ili paste za zube.

01.03.2011. 11:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh