« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
ROBIN HOOD

Uzmi bogatima - rješenje za sve probleme?

Pravednija raspodjela bogastava unutar društva, vječiti je politički slogan stranaka lijevog spektra, a najnovija inicijativa ima izgleda na uspjeh

Raspaliti bogate po džepu - moglo bi upaliti
Raspaliti bogate po džepu - moglo bi upaliti (Arhiva)
Više o

recesija

,

kriza

,

porezi za bogate

Iako ovo nije prvi pokušaj da se zahtjevom za povišenje poreza za one koje zarađuju najviše, riješe akutni gospodarski problemi, najnoviji poziv za pojačanim uključivanjem najbogatijih u socijalni sustav podržava neuobičajeno širok spektar društveno-političkih čimbenika.

Pored parlamentarnih stranka Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i Zelenih u borbu za pravedniju raspodjelu bogatstva unutar njemačkog ali i europskog društva krenula je i jedna inicijativa koju podržavaju najjači njemački sindikati poput sindikata djelatnika javnih službi Verdi, raznih socijalnih udruga kao i nevladinih organizacija poput Attacka.

Njemačka - porezna oaza

Savez je primijetio da općoj javnoj besparici u kojoj gradovi i općine jedva sastavljaju kraj s krajem i kojoj kao žrtve redom padaju javne ustanove "bez kojih se nužno može" poput knjižnica, bazena ili vrtića, "nasuprot stoji nevjerojatno privatno bogatstvo" od 8 bilijuna eura.Ovaj "akcijski savez" je u petak (3.8.) javnosti predstavio svoj program koji predstavlja pravu malu socijalnu revoluciju - ukoliko bude realiziran.

Na popisu želja ovog saveza stoje veći porezi za one koji najviše zarađuju, veći porezi na nasljedstva, koncerne s većim prihodima kao i porez na imutak. "Vrijeme je sazrelo za preraspodjelu", rekao je predsjednik moćnog Verdija Frank Bsirske na javnoj televiziji te je istodobno objasnio da će toliko dugo dok je Njemačka "porezna oaza za bogate, nasljednike i špekulante", socijalna država biti ugrožena.

Vruća jesen

Prema posljednjim statistikama iz 2007. u Njemačkoj gotovo 17.000 pojedinaca prijavi prihode veće od milijuna eura godišnje. Stranka Zelenih traži uvođenje najvišeg stope poreza (49%) za sve one čije godišnja zarada premašuje granicu od 80.000 eura. Stranka Ljevice traži još višu stopu i to 75 posto po uzoru na ono što je u susjednoj Francuskoj uoči izbora obećavao (ili prijetio, ovisno o visini zarade) sadašnji socijalistički predsjednik Francois Hollande.

I dok ovaj savez, koji je politici naravno najavio "vruću jesen", nema konkretnih predodžbi o tomu na koji način bogatima izvući novac iz džepa. Parlamentarne stranke SPD i Zeleni za jesen su najavili predlaganje novog poreznog zakona. Tako bi trebao ponovno biti uveden porez na imetak koji je ukinut prije nekoliko godina. Također bi trebala biti povećana i stopa poreza za one s najvišim zaradama.

Nerealni zahtjevi

A raspoloženje ide na ruku onima koji traže promjene poreznog sustava u Njemačkoj s kojim je malo tko zadovoljan a glavne zamjerke su mu da je nepravedan i prekompliciran. No komentatori vodećih njemačkih medija upozoravaju na pojednostavljivanje kompliciranog gospodarskog stanja. Liberalni dnevnik Süddeutsche Zeitung upozorava na to da povikom "Otmimo bogatima" ništa neće biti riješeno.

Ne samo zbog toga što je već svima poznato da je kapital danas vrlo pokretan pa ga je lako udaljiti od očiju njemačkih poreznih organa nego i zbog jednostranosti mjera kakve predlažu akcioni savezi poput ovog najnovijeg.Ove ideje također nisu nove. Prije nekoliko tjedana ugledni Institut za ekonomska istraživanja (DIW) je predložio prisilnu prodaju državnih obveznica svim osobama koje posjeduju više od 250.000 eura.

Ovaj prijedlog je naišao na osude ali i na mnogobrojne simpatije. Mnogi smatraju da stranke lijevog političkog spektra trenutno samo ispituju društveno raspoloženje za uvođenje mjera koje pogađaju bogate.

Piše: Nenad Kreizer / DW
05.08.2012. 18:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh