« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
WTF?!

Računalo broker napravilo skoro pola milijarde dolara minusa

Softver za elektronsko trgovanje uništio je jednu od najvećih brokerskih kuća u Americi

Bili su najveći ...
Bili su najveći ... (Arhiva)
Više o

Burza

,

dionice

,

gubitak

,

elektronsko trgovanje

Trgovanje na burzama nikad ne staje, jer se elektronske transakcije obavljaju 24/7, a umjesto živih brokera posao na sebe preuzimaju računala. Uz svu sofisticiranost računalne industrije, jedna od najvećih brokerskih kuća u SAD upravo je iz tog razloga pred kolapsom.

Zbog buga u programu računalo je izdalo gomilu pogrešnih naloga za trgovinu i bacilo Knight Capital Group na koljena, napravivši štetu od 440 milijuna dolara, što je deset puta više od profita koji je ta brokerska kuća ostvarila prošle godine.

Naravno, bug nije napravio štetu samo ugledu brokerske kuće, nego i značajne minuse klijentima, pa su najveći redom otkazali suradnju, a neki spremaju i sudske tužbe. Knight Capital Group je inače imala najveći obujam trgovanja od svih brokerskih kuća u SAD, čak 11% svih transakcija se obavljalo putem njihovog računalnog sustava.

Za sada nije poznato o kakvom se bugu radi, a ne isključuje se mogućnost da je netko provalio u sustav i namjerno promijenio postavke softvera kako bi izdavao pogrešne naloge za trgovinu.

05.08.2012. 09:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh