« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 dana i 18 sati
GRIC

Užine koje mršave... stvarno!

E da... ako ste nešto i pojeli odmah nakon buđenja, nerijetko se ubrzo pojede još nešto.. i tu smo u problemu... osim ako ne jedete ovakve stvari ;)

Hmmm ;)
Hmmm ;) (Arhiva)
Više o

doručak

,

užina

,

međuobrok

Prema studijama, četvrtina ljudi poništava dobrobiti zdravih obroka lošim izborima međuobroka ili užina.

"Grickalice mogu biti koristan način da zadovoljite svoje prehrambene potrebe tijekom dana, ali sve ovisi o tome što odaberete jesti", kaže dijetetičarka Sammie Gill za Express. Popisala je sedam zdravih zalogaja koje možete pojesti kada ogladnite i ne možete dočekati ručak ili večeru.

Humus - humus je jedan od omiljenih namaza, a studija je pokazala da njegova konzumacija smanjuje žudnju za hranom. Humus se radi od slanutka koji je odličan izvor proteina i vlakana, zbog čega pomaže u suzbijanju apetita.

Kokice - zaboravite slane ili masne kokice. Domaće kokice su dobre za zdravlje crijeva. One su bogate vlaknima što ih čini dobrima za probavu, a sadrže i rezistentni škrob, prebiotik koji hrani zdrave bakterije u debelom crijevu.

Masline - masline snižavaju šećer u krvi. Bilo da su zelene ili crne, masline su prepune hranjivih tvari. "Masline su bogate mononezasićenim masnoćama koje pomažu u zaštiti od bolesti srca, a obiluju i vitaminom A koji je važan za zdravlje očiju", kaže Gill. Novo istraživanje pokazalo je da masline mogu pomoći i u mršavljenju te smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. "Studija je otkrila da elenolna kiselina, prirodni spoj u maslinama, može pomoći pri mršavljenju. Ona u crijevima potiče oslobađanje metaboličkih hormona koji pomažu u snižavanju razine šećera u krvi", pojasnila je dijetetičarka. Dodala je da je idealna veličina porcije 50 grama.

Orasi - orašasti plodovi imaju višestruke zdravstvene prednosti, ali najviše koriste mozgu. "Orasi su izvrstan vegetarijanski izvor protuupalne alfa-linolenske kiseline (ALA) - vrste omega 3 esencijalne masne kiseline. Visoke razine ALA smanjuju oksidativni stres, što smanjuje upalu, što je važno za zdravlje mozga", kaže Gill.

Sjemenke bundeve - sjemenke bundeve sadrže triptofan. Ova esencijalna aminokiselina pretvara se u serotonin i melatonin koji su važni za regulaciju sna. Idealna porcija je ona od 30 grama.

Tamna čokolada - ovo možda niste očekivali, ali i tamna čokolada može nas učiniti manje gladnima. Prema Gill, tamna čokolada utječe na hormon apetita grelin, ali mora sadržavati najmanje 75 posto kakaa.

Tvrdo kuhana jaja - na kraju, gubitak mišićne mase događa se prirodno kako starimo, što s vremenom može smanjiti pokretljivost i snagu. Međutim, tvrdo kuhana jaja sprječavaju gubitak mišićne mase jer su bogata proteinima. Idealna porcija su dva jaja dnevno.

21.09.2024. 08:35:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.09.2024. 11:02
    Tamna cokolada je zakon
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh