« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NAJTOČNIJI METEOROLOG

Uz pomoć migrene uspješno predviđa prognozu

29-godišnja Britanka može uvijek reći kada se sprema kiša, čak i bez moderne tehnologije kojom se koriste meteorolozi. Samo treba upotrijebiti glavu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

vrijeme

,

migrena

,

prognoza

Shakira Robson, koju prijatelji nazivaju najboljim meteorologom, zbog migrena vrlo uspješno predviđa vrijeme. Čak može, ovisno o intenzitetu glavobolje, reći koliko jako će kiša padati. Njezina nevjerojatna sposobnost počela je nakon rođenja sina.

˝U početku se radilo samo o šali. Upozoravala bi prijatelje da ponesu kišobran kad bi dobila migrenu. No kako sam uvijek bila u pravu pomislila sam da bih mogla obratiti više pažnje na svoju sposobnost. Tako sam počela sve bilježiti i sada sam poput ljudskog barometra˝, objašnjava Shakira.

Polovica oboljelih od migrena vjeruje kako su njihove glavobolje uzrokovane promjenama temperature ili tlakom zraka. I dok znanstvenici priznaju povezanost, ne mogu odrediti zašto se to točno događa.

Prošlogodišnja studija provedena u SAD-u na 7000 pacijenata, otkrila je da se broj prijavljenih u bolnicu s ozbiljnim glavoboljama povećao za 7,5 posto na svaki porast temperature od 5 stupnjeva Celzijusa.

Dva, tri dana niskog tlaka također može pojačati glavobolju. Neki znanstvenici smatraju da pad tlaka smanjuje nivo kisika u krvi, zbog čega se krvni sudovi šire te uzrokuju glavobolje. Drugi pak smatraju da utječe na tekućinu koja štiti mozak unutar lubanje, što povećava pritisak.

19.01.2010. 18:15:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh