Metro-portal.hr

objavljeno 19.01.2010. 18:15:33
NAJTOČNIJI METEOROLOG

Uz pomoć migrene uspješno predviđa prognozu

29-godišnja Britanka može uvijek reći kada se sprema kiša, čak i bez moderne tehnologije kojom se koriste meteorolozi. Samo treba upotrijebiti glavu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)

Shakira Robson, koju prijatelji nazivaju najboljim meteorologom, zbog migrena vrlo uspješno predviđa vrijeme. Čak može, ovisno o intenzitetu glavobolje, reći koliko jako će kiša padati. Njezina nevjerojatna sposobnost počela je nakon rođenja sina.

˝U početku se radilo samo o šali. Upozoravala bi prijatelje da ponesu kišobran kad bi dobila migrenu. No kako sam uvijek bila u pravu pomislila sam da bih mogla obratiti više pažnje na svoju sposobnost. Tako sam počela sve bilježiti i sada sam poput ljudskog barometra˝, objašnjava Shakira.

Polovica oboljelih od migrena vjeruje kako su njihove glavobolje uzrokovane promjenama temperature ili tlakom zraka. I dok znanstvenici priznaju povezanost, ne mogu odrediti zašto se to točno događa.

Prošlogodišnja studija provedena u SAD-u na 7000 pacijenata, otkrila je da se broj prijavljenih u bolnicu s ozbiljnim glavoboljama povećao za 7,5 posto na svaki porast temperature od 5 stupnjeva Celzijusa.

Dva, tri dana niskog tlaka također može pojačati glavobolju. Neki znanstvenici smatraju da pad tlaka smanjuje nivo kisika u krvi, zbog čega se krvni sudovi šire te uzrokuju glavobolje. Drugi pak smatraju da utječe na tekućinu koja štiti mozak unutar lubanje, što povećava pritisak.

19.01.2010. 18:15:33
http://metro-portal.hr/uz-pomoc-migrene-uspjesno-predvidja-prognozu/31002/