« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
sretna obitelj

Uvedite harmoniju u obiteljski život

Skladni odnosi članova obitelji mogu se postići bez da se jedan dio neprestano žrtvuje za druge

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

obitelj

,

sretna obitelj

,

obiteljski život

"Sve sretne obitelji nalik su jedna drugoj, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način", napisao je Tolstoj u uvodu svog velikog djela Ana Karenjina.

Roditelji i djeca, naime, stoje pred neprestanim izazovom očuvanja obiteljskog mira i sklada, a cilj svake zajednice u konačnici je njeno očuvanje, a ne raspad, odnosno razvod.

Obitelj je utočište, izvor ljubavi i pažnje, simbol smijeha, suza, ali i briga, svađa, nezadovoljstva. Iako ne postoje univerzalna zlatna pravila za skladne obiteljske odnose, nekih savjeta se ipak valja držati:

Ostanite sebični
Veliki izvor nezadovoljstva trajni je osjećaj odricanja i odustajanja od vlastitih interesa i želja zbog viših ciljeva drugih članova obitelji. Istina je da je obitelj na prvome mjestu, ali je jednako važno osobno zadovoljstvo pa bez zdrave doze egoizma nije moguće postići zajedničku sreću.

Isključite TV
Nije moguće kvalitetno razgovarati i razvijati međusobne odnose kolektivnim buljenjem u TV ekran. Najgore od svega je gledanje televizije za vrijeme ručka ili večere, a psiholozi upozoravaju da je jedan TV uređaj u kući sasvim dovoljan.

Stvorite rituale
Roditelji se moraju pobrinuti za nekoliko osnovnih kućnih pravila poput svakodnevnih zajedničkih obiteljskih obroka, pisanja zadaće u točno određeno vrijeme i obiteljskog sata koji roditeljima i djeci služi za međusobni razgovor i druženje.

Ne pospremajte za drugima
Žena se u brojnim obiteljima pretvara u čistačicu, što sasvim opravdano dovodi do njenog nezadovoljstva. Već su trogodišnjaci u stanju pospremiti igračke za sobom, a i muškarci posjeduju dovoljno pameti i sposobnosti za preuzimanjem dijela kućanskih poslova.

Zajedničke aktivnosti
Obiteljski sklad ovisan je o zajedničkom, kvalitetnom provođenju vremena. Preporuča se da se barem dva puta tjedno obitelj okupi zbog neke aktivnosti poput igranja „Čovječe, ne ljuti se" ili provođenja poslijepodneva u prirodi.

Pokažite interes
Roditelji se udaljuju i gube kontakt s djetetom ako ne pokazuju interes za njihov život. Ako ne znate koja je najdraža pjesma vašeg djeteta, koju igricu na računalu najviše voli ili što ga okupira, posvetite više vremena zajedničkim razgovorima.

Šutite
Roditelji djecu previše obasipaju pitanjima o školi u pogrešno vrijeme. Kad se dijete vrati iz škole, a roditelj ga na vratima zaskoči pitanjem „Kako je bilo u školi?", odgovor uglavno može biti samo nervozan. Naime, ni roditelj ne želi nakon napornog dana na poslu odmah odgovarati na pitanje: „Kako je bilo u firmi?".

Ne zaboravite na bračni život
Prekrasno je posvetiti se djeci, ali ako brak zbog toga pati djetetu se čini medvjeđa usluga. Ako se roditelji međusobno zanemaruju u konačnici pate djeca i nestaje baza obitelji.

Vjerujte u djecu
Djeca su obično za godinu ili dvije zrelija nego što roditelji misle. Dobar obiteljski život očituje se i u tome da svaki član obitelji ima povjerenje drugih i da može preuzeti dio odgovornosti.

19.10.2009. 18:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh