« Film
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
FILMSKA KRITIKA

Utrka života najbolji je film godine

To je film o sedamdesetim godinama u kojemu su motivi za bavljenje sportom pa i ovako brutalnim bili mnogo drugačiji nego danas

Visokooktansko remek djelo
Visokooktansko remek djelo (Arhiva)
Više o

filmska kritika

,

Utrka života

,

Chris Hemsworth

,

Daniel Brühl

„Dvadeset pet vozača započne sezonu Formule 1 i svake godine dvojica poginu. Kakav moraš biti čovjek da bi se bavio ovim poslom?", retorički ili možda ipak ne postavlja pitanje Niki Lauda u filmu Rona Howarda „Utrka života".

To je film o sedamdesetim godinama u kojemu su motivi za bavljenje sportom pa i ovako brutalnim bili mnogo drugačiji nego danas, film koji govori o dva pogleda na sport, ali i dva pogleda na život, film koji priča fascinantnu priču o rivalstvu legendarnih šampiona Formule 1 Nikija Laude i Jamesa Hunta onako kako nikad neće biti moguće ispričati priču o npr. Vettelu i Hamiltonu.

Redatelj Ron Howard nije snimio jedan od onih filmova u kojemu dva vozača voze jedan pored drugoga i pokazuju si srednji prst prije nego što se pokušaju izgurati sa staze i u kojem većinu filma provedemo gledajući kacige na suncu, iskrenje iz motora i slušajući cviljenje kočnica. Fanovi „Brzih i žestokih" mogli bi ostati razočarani. Umjesto toga Howard je snimio slojevitu sportsku dramu u kojoj vizualno fantastični prizori utrka proizlaze iz zanimljivo postavljenih likova i njihovih dinamičnih odnosa.

Naravno, tu su još i Daniel Brühl i Chris Hemsworth, prvog pamtimo iz „Nemilosrdnih gadova" a drugog kao Thora, no ni jednog ni drugog nismo vidjeli u ovako zanimlijvim karakterima i glumačkim izvedbama kojima niti kaciga nimalo ne smeta.

Cijeli tekst o „Utrci života" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

10.10.2013. 11:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh