« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
PRVO SLOVO

Utječe li vaše ime na vaše životne odluke?

Godine 2008. dvojica belgijskih istraživača ustvrdila su da slova kojima započinju naša imena imaju važnu ulogu u gotovo svim životnim odabirima

Imena
Imena (Deviantart)
Više o

imena

,

ime

,

slova

,

egotizam

,

implicitni egotizam

Jeste li se ikada zapitali ima li vaše ime veze s onim što radite ili planirate u životu? vjerovali ili, određeni dio znanstvenika vjeruje da veza itekako postoji i da naša imena katkad zaista diktiraju naše životne izbore.

Psiholozi su davno još pretpostavljali da slova, naročito ono prvo u našem imenu utječu na to što ćemo odlučiti, izabrati i na kraju učiniti u gotovo svim životnim aspektima, a to uključuje i odabir bračnog partnera i mjesta u kojem ćemo živjeti. Taj fenomen poznat je pod izrazom „implicitni egotizam".

Prije tri godine dvojica belgijskih istraživača zaključila su da su radnici iz njihove zemlje bili skloniji tome da biraju radna mjesta u tvrtkama čiji nazivi počinji istim slovom kao i imena radnika.

No, revizijom tog istraživanja i usporedbom rezultata s onima drugog istraživanja provedenog u SAD-u, pokazalo se da su Belgijanci obrnuli slijed uzroka i posljedica. upravo zbog toga mnogi su počeli sumnjati u utemeljenost implicitnog egotizma.

„Walt Disney je radio u tvrtci kojoj ime započinje slovom D ne zbog nesvjesne privlačnosti tome slovu", kako kaže izvanredni profesor sa Sveučilišta Pennsylvania Uri Simonsohn, „već zato što ju je on 'krstio' tim imenom."

Preferiranje određenog slova, najčešće onoga kojim započinje naše ime, vjerojatno ima određeni utjecaj na sitne odluke vezane za stvari i situacije koje su nam u osnovi nevažne ili  o kojima ne znamo mnogo ili ništa, na primjer, koje vino odabrati u restoranu ili banku.

„Nije da to ne čini nikakvu razliku, ali u donošenju zaista važnih odluka malo je vjerojatno da to (kojim slovom nam počinje ime) s tim ima ikakve veze", rekao je Simonshon.

Prvo slovo našeg imena, ako i ima nekakvu važnost u donošenju odluka, samo je jedna stavka koje znači razliku. Kad birate partnera za brak ili posao, u obzir ćete uzeti još mali milijun takvih stavki.

Komentar na belgijsko istraživanje objavljen u časopisu Psihološka znanost (Psychological Science) kojeg izdaje američko Udruženje za psihološku znanost (Association for Psychological Science)

18.03.2011. 16:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh