« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
KONFERENCIJE

Utjecaj globalizacije na oceane

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (GETTY IMAGES)
Više o

Institut Fridtjof Nansen

,

Davor Vidas

,

utjecaj globalizacije

Konferenciju je organizirao norveški Institut "Fridtjof Nansen", pod programskim predsjedanjem Davora Vidasa, direktora Odjela za pomorstvo i pravo mora tog instituta.

Na zaključnoj sjednici kojom je predsjedao Davor Vidas govorili su sudac Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu Vladimir Golitsyn, članica UN-ova povjerenstva za međunarodno pravo i glavna pravna savjetnica švedskoga Ministarstva vanjskih poslova Marie Jacobsson, sveučilišni profesor s Berkeleya David Caron te direktor Instituta Peter Johan Schei. Na završnome skupu bio je nazočan i hrvatski veleposlanik u Norveškoj Dobroslav Silobrčić.

Na trodnevnoj konferenciji sudjelovalo je oko 200 vodećih svjetskih stručnjaka za pravo mora i pomorsku politiku kako bi raspravljali o ključnim utjecajima globalizacije na oceane te o mogućnostima njihove regulacije. Sudionike konferencije primio je predsjednik Norveškog parlamenta Thorbjorn Jagland.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske bilo je među pokroviteljima konferencije.

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Mario Babić u subotu popodne predsjedao je sjednicom o suzbijanju ilegalnog izlijevanja nafte pri brodskim operacijama.

O temama vezanim uz Jadran govorio je i Lukša Čičovački, koji je predstavio izlaganje načelnice u Ministarstvu mora Maje Markovčić-Kostelac o balastnim vodama, u kojem se navodi kako je u jadranskim lukama prošle godine ispušteno oko osam milijuna tona balastnih voda te da bi se opasnosti od unosa invazivnih vrsta znatno povećale ako se uvede nova ruta za izvoz nafte iz jedne od jadranskih luka.

Maja Markovčić-Kostelac je upozorila na nedostatak odgovarajućih opcija pri upravljanju balastnim vodama te na ograničene mjere koje pruža Konvencija o balastnim vodama u poluzatvorenim morima kao što je Jadran. Smatra kako bi ispuštanje balastnih voda unutar Jadranskog mora trebalo urediti, na temelju globalnih standarda, nacionalnom legislativom i regionalnom suradnjom kako bi se izbjegle ekološke i gospodarske posljedice, poglavito na ribarstvo i marikulturu.

Glavne su teme Međunarodne konferencije bile održivost ribarstva na otvorenu moru, ilegalan ribolov, zatim sve veći pomorski promet, osobito energenata i opasnih tvari, u morima koja okružuju Euroaziju te utjecaji klimatskih promjena na more i oceane. Europska mora bila su posebice istaknuta te nova pomorska politika EU-a i nedavno donesena Direktiva Europske komisije o strategiji EU-a za mora. (HINA/METRO)

25.08.2008. 01:23:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh