« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
PRETOPLO

Devet sjevernih medvjeda u borbi za život

Skupina medvjeda na Aljasci u riskantnoj je potrazi za hranom, koje nema.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

ugrožene vrste

,

polarni medvjedi

,

Aljaska

Devet sjevernih medvjeda uočeno je kod sjeverozapadne obale Aljaske kako plivaju u otvorenom moru, a na to prilično riskantno putovanje, daleko od obale, natjerali su ih uvjeti vezani uz globalno zatopljenje.

Sjeverne medvjede su na ruti uočili iz tvrtke Science Aplications International Corp. kada su promatrači s broda tražili kitove, kazala je voditeljica projekta Janet Clark i navela kako su medvjedi plivali prema sjeveru desecima milja.

Od svibnja ove godine sjeverni medvjedi su pod posebnom zaštitom budući da su označeni kao ugrožena vrsta zbog zabrinjavajućeg topljenja leda na Aljasci, posebice tijekom ljeta.

Neizvjesna sudbinaPromatrači još nemaju naznaka o sudbini devet polarnih medvjeda koje su vidjeli prošle subote. 

Sjeverni medvjedi žive uglavnom na ledenim površinama gdje love tuljane, no kako se zbog zatopljenja i njihov broj smanjio, medvjedi su prisiljeni plivati više i dalje u potrazi za hranom.

Tek je mali broj sjevernih medvjeda još na dijelu leda preostalom nakon kidanja ledene kore na sjeverozapadnoj obali Aljaske, kazao je Steven Amstrup, znanstvenik U.S. Geological Survey u Anchorageu na Aljasci, koji se duže vrijeme bavi proučavanjem sjevernih medvjeda.

On ističe kako ze sjeverne medvjede nije problem plivati 10 do 15 milja, no plivanje duže od 50 ili 100 milja potpuno bi ih iscrplo. Sjeverni su medvjedi dobri plivači, ali oni nisu morske životinje. Njihov dom je ledena površina, a ne more, dodaje. (HINA)

22.08.2008. 10:20:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh