« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
BORUT PAHOR

Ustrajat ću na nepopularnim reformama

Predsjednik slovenske vlade Izjavio je da će unatoč protivljenjima provesti opsežne reforme za jačanje gospodarske konkurentnosti, potrebne da bi zemlja izišla iz krize

(Andrej Švoger/Cropix)
Više o

Slovenija

,

Borut Pahor

,

reforme

"Javljaju se prijetnje referendumima i prosvjedima. No onima koji prijete, jer reforme štete njihovim interesima, poručujem da me moraju zaustaviti odmah jer ću s reformama za dobro svih ići do kraja", rekao je Pahor u četvrtak na konferenciji za novinare nakon redovite vladine sjednice.

"Moramo obaviti neke nepopularne stvari i zato ćemo platiti cijenu, ali ih je potrebno učiniti", rekao je Pahor.

Interesnim skupinama koje se protive reformama Pahor je poručio da je glavni cilj reformama ojačati gospodarsku konkurentnost. Očekuje da bi se Slovenija, s pomoću reformi i nakon očekivana prevladavanja krize, iduće godine među "najrazvijenijim" europskim gospodarstvima, a ne među zemljama s prosječnim ili ispodprosječnim rezultatima.

Pahor je rekao da je krajnje vrijeme za reformu mirovinskog sustava, kako bi postao "ekonomski održivim" i "pravednijim" nego sadašnji te kako bi se smanjili javni troškovi, ustvrdivši da i reforma sustava zdravstvenog osiguranja predugo čeka.

Uz to, pozvao je sindikate koji se oštro protive pomicanju životne dobi za odlazak u mirovinu i liberalizaciji radnog zakonodavstva da "pokažu strpljivost" i nastave pregovore s vladom kako bi ipak postigli dogovor, ali takav koji neće odstupati od osnovnih pretpostavki mirovinske reforme koju je predložila vlada.

Slovenski je premijer izjavio da njegova vlada neće omogućiti novo povoljno sektorsko kreditiranje građevnih poduzeća koja su u blokadi ili pred propašću. Pozvao je takve tvrtke da "iskoriste unutarnje zalihe", osobito neprodane stanove koje su gradili u vrijeme kad je građevna djelatnost u zadnjih pet godina bila "pregrijana", a sada ih ne žele prodati po cijenama koje su niže na tržištu. (hina/metro-portal)

22.04.2010. 16:57:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh