« Lifestyle
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ČITAJTE ETIKETE

Ne kupujte hranu koja sadrži sljedeće sastojke...

Proizvođači u prerađenu hranu stavljaju sastojke koje ne možemo ni izgovoriti, a ne bi ih trebali ni jesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdrava hrana

,

kemikalije

,

konzervansi

,

umjetne boje

,

umjetne arome

,

umjetna sladila

,

biljno ulje

Neprestano dobivamo upozorenja kako bi trebali provjeravati sastojke na etiketama hrane koju kupujemo, ali su one obično pune naziva za koje nikad nismo čuli pa nam je vrlo teško ocijeniti radi li se o potencijalno štetnoj hrani ili ne.

Žurba i neznanje tako nas dovode do toga da kupujemo bez dubljeg promišljanja. Načelno, zdravija je ona hrana koja ima što manje sastojaka, dok razni konzervansi i dodaci nisu zdravi.

Sastojci koje bi trebali što više izbjegavati su sljedeći:

Umjetne boje
Kemijski spojevi koji imaju samo jednu ulogu - hrana bi nam trebala izgledati bolje. Uzrokuju alergijske reakcije, umor, astmu, osip na koži, hiperaktivnost i glavobolju.

Umjetne arome
Oponašaju prirodne arome, a koriste se samo zato da bi si proizvođači smanjili troškove. Uzrokuju alergijske reakcije, dermatološke probleme, hiperaktivnost i astmu. Mogu utjecati na enzime, RNA i štitnjaču.

Umjetna sladila
Visoko-procesuirani kemijski spojevi koji nemaju kalorija pa se često koriste u dijetalnim proizvodima. Imaju negativan utjecaj na metabolizam, a neke se povezuje s rakom, vrtoglavicom, glavoboljom i halucinacijama. (Acesulfame-K, Aspartame, Equal, NutraSweet, Saccharin, Sweet'n Low, Sucralose, Sorbitol)

Konzervans benzoat (BHT, BHA, TBHQ)
Spojevi koji konzerviraju masti, a mogu uzrokovati hiperaktivnost, astmu, rinitis, dermatitis i urtikarije te utjecati na ravnotežu estrogena.

Biljno ulje na bazi broma (BVO)
Kemikalija koja pojačava okus u brojnim bezalkoholnim pićima. Povećava kolesterol, može oštetiti jetru, testise, štitnjaču, srce i bubreg.

MSG (Monosodium Glutamate)
Pojačivač okusa koji se koristi u restoranima, nalazi se u preljevu za salatu, čipsevima, smrznutim predjelima i juhi. Stimulira apetit, a uzrokuje glavobolje, slabost, mučninu i probleme s disanjem.

Olestra
Neprobavljiva zamjena za mast koja se koristi u hrani namijenjenoj prženju i pečenju. Sprječava apsorpciju nekih namirnica, a povezuje se s bolesti probavnog sustava, proljevom, grčevima i krvarenjem.

Djelomično hidrogenizirana ulja
Industrijski stvorene masti koje su znatno jeftinije od klasičnih ulja i izuzetno su popularne kod prerađivača hrane. Sadrže visoku količinu loših masti koje podižu razinu kolesterola i štete zdravlju srca.

19.04.2010. 12:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh