« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
HZZ:

Uspostavljen prvi Migracijski informacijski centar

MIC pruža informacije o uvjetima i postupcima ishođenja vize i dozvola te upućuje potencijalne migrante nadležnim tijelima

(hzz.hr)
Više o

HZZ

,

Hrvatski zavod za zapošljavanje

,

Migracijski informacijski centar

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i Međunarodna organizacija za migracije u sklopu projekta "Izgradnja kapaciteta, informacije i podizanje svijesti u cilju promicanja zakonitih migracija na Zapadnom Balkanu" (1. veljače 2008. - 1. veljače 2010.), uspostavili su prvi Migracijski informacijski centar (MIC) u Hrvatskoj, koji djeluje u sklopu HZZ-ove Područne službe Zagreb, priopćio je danas HZZ.

MIC ne pruža usluge posredovanja pri zapošljavanju ili upućivanja na školovanje, ne sudjeluje u izdavanju viza ili radnih dozvola, i ne pruža druge konzularne usluge, već pruža informacije o uvjetima i postupcima ishođenja vize i dozvola, te putem informativnih brošura upućuje potencijalne migrante nadležnim tijelima.

U Centru su dostupni kontakti institucija nadležnih za izdavanje viza, radnih i boravišnih dozvola, rješavanje pitanja zdravstvenog i mirovinskog osiguranja i priznavanje stranih kvalifikacija. Također se pružaju informacije o mogućnostima traženja posla ili smještaja, obrazovnim institucijama, deficitarnim zanimanjima i sl.

Informativnim brošurama obuhvaćene su države članice Europske unije, zemlje iz regije, Švicarska, Norveška, SAD, Kanada, Australija i Novi Zeland, što je ukupno 40 zemalja.

U razdoblju od lipnja 2008. do siječnja 2010. MIC je tijekom svakodnevnog rada s korisnicima primio i obradio 1.084 upita stranaka.

Centar je namijenjen kako osobama s područja Hrvatske, tako i povratnicima, potencijalnim povratnicima, potomcima iseljenika te svim ostalim hrvatskim i stranim državljanima, koji se mogu obratiti putem telefona, e-maila ili osobno i dobiti tražene informacije.

Pored zagrebačkog MIC-a u planu je otvorenje još tri migracijska centra u Područnim službama Split, Osijek i Rijeka.

Projekt je financiran kroz program Europske komisije AENEAS 2006, a sufinancirali su ga Švicarski savezni ured za migracije, Njemački savezni ured za migracije i izbjeglice, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije i Vlada Kneževine Lihtenštajna, kaže se u priopćenju. (hina/metro-portal)

01.02.2010. 15:11:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh