« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
OZREN MATIJAŠEVIĆ:

Vladine mjere za spas gospodarstva su nepravedne

Pomoć bi prije svega trebala dobiti ona poduzeća koja su bila najveće žrtve vladine politike, poručili su iz HUS-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Duje Klarić/Cropix)
Više o

Vlada

,

hrvatsko gospodarstvo

,

Ozren Matijašević

,

HUS

,

fond za gospodarstvo

Vladine mjere za spas hrvatskog gospodarstva nepravedne su, nepotpune i zakašnjele, kazao je danas u Šibeniku predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević na konferenciji za novinare.

Postavljanje kriterija po kojem korisnik vladinih mjera i kredita iz Fonda za spas gospodarstva ne smije biti u teškoćama ili mora imati reguliran dug prema državi u HUS-u smatraju nepravednim, istaknuo je Matijašević.

HUS traži da jedini kriterij pri dodijeli kreditnih sredstava za spas gospodarstva bude održivost i isplativost gospodarskog plana i projekta, a pomoć bi prije svega trebala dobiti ona poduzeća koja su bila najveće "žrtve vladine politike" zadnjih godina.

Matijašević je kazao kako je velik broj poduzeća, koji su u dugovima, u tu su situaciju došao zbog tvrtki u većinskom državnom vlasništvu koja na vrijeme ne podmiruju svoje obveze.

Podsjetio je kako je iznos neplaćenih naloga za plaćanje u Hrvatskoj dostigao 26 milijardi kuna, te da su rokovi plaćanja i do šest mjeseci.

U HUS-u ističu i da bez ukidanja kriznog poreza i smanjenja stope PDV-a, odnosno porezne reforme kao i reforme javnog sektora te racionalizacije lokalne uprave i samouprave nema ni potpunih mjera za oporavak hrvatskog gospodarstva.U HUS-u također smatraju kako je tečaj kune nerealan zbog čega trpe izvozno orijentirana poduzeća.

"Razina porezne presije izrazito nepovoljno utječe na osobnu potrošnju hrvatskih građana i na formiranje cijene rada hrvatskih radnika, a time i na konkurentnost hrvatskog gospodarstva", kazao je Matijašević. Dodao je kako cijena rada u Hrvatskoj nije visoka zbog plaća hrvatskih radnika već zbog brojnih fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Trend pada zaposlenosti već je odavno ukazivao na potrebu osmišljene intervencije države za spas gospodarstva, zaključio je Matijašević podsjetivši kako je u prosincu 2009. nezaposlenost porasla za 21 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. (hina/metro-portal)

01.02.2010. 16:01:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh