« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
ZORAN MILANOVIĆ:

Uspije li referendum, vlada se treba zapitati za svoj legitimitet

Zoran Milanović kaže da sve ukazuje na to da će referendum o izmjenama Zakona o radu biti uspješan

Zoran Milanović ZOR
Zoran Milanović ZOR (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

sindikati

,

Zoran Milanović

,

Vlada RH

,

ZOR

,

Zakon o radu

,

novčanica

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je da se vlada treba zapitati koji joj je legitimitet ako se raspiše referendum o izmjenama Zakona o radu (ZOR) i poluči uspjeh.

"Ako bude referenduma i ako poluči uspjeh, a sve ukazuje na to da bi polučio uspjeh, svaka ozbiljna vlada bi se zapitala koji joj je legitimitet", izjavio je Milanović novinarima tijekom održavanja međunarodne konferencije "Rodna ravnopravnost - ostvarimo je zajedno", kojom Socijaldemokratski forum žena SDP-a obilježava 15. godišnjicu osnutka.

>> Matijašević: Nema razloga da se referendum ne održi

Ponovio je da SDP nije stranka nasilja i galame koja bi agresivno i izvaninistitucionalno rušila vlast, ali i istaknuo da je inicijativa za raspisivanje referenduma pokazala kakvo je raspoloženje građana prema aktualnoj vlasti. "Ne samo da je premašena visoka cifra od 450 tisuća potpisa, nego je prikupljeno skoro dvostruko više. Ta činjenica je ozbiljna politička poruka svakoj vladi. S obzirom da Hrvatska ima vrlo stroge kriterije, time je i poruka još stroža", dodao je Milanović.

Na pitanje je li bolje rješenje odustati od izmjena ZOR-a ili ići na referendum, odgovorio je da je SDP-u prihvatljivo svako rješenje koje bi ispunilo opravdane zahtjeve sindikata da se ZOR ne dira na način kako to predlaže vlada, pa tako i ono da vlada prihvati prijedlog sindikata - prizna prikupljene potpise kao uspješno obavljeni referendum i povuče izmjene ZOR-a iz procedure.

"Svaki potez koji će doprinijeti tome da se ispune zahtjevi sindikata kojima je potporu dalo 820 tisuća građana svojim potpisima, sve to načelno treba podržati. Međutim, gard i stav vlade nije gard dijaloga, to nije bio ni ranije, a to nije ni danas", rekao je Milanović.

Vladine zahvate u poreznu politiku nazvao je nizom nepromišljenih ad hoc intervencija koje nemaju nikakve veze s poreznom reformom, a koja bi trebala značiti uvođenje novih poreza na luksuz, ekstra imovinu, dobitke od kapitala, dividende, dakle oporezivanje koje je HDZ-ova vlast izbjegavala godinama. "Hrvatska je jedna od rijetkih država koja nema takve poreze, pitanje je zašto. Tu se očito štite nečiji interesi", rekao je čelnik SDP-a.

Potvrdu za svoje mišljenje da su vladine porezne mjere "kaotični procesi" vidi u uvođenju niže stope poreza za najviše plaće. "Uvjeren sam da je to bila omaška, a da je to vladi sada nezgodno vratiti na staro", rekao je Milanović.

Na pitanje kako gleda na vladine najave da će u srpnju ići na blaži, a u rujnu na snažniji rebalans državnog proračuna, odgovorio je da je vlada još prije nekoliko mjeseci trebala javnost upoznati s nezadovoljavajućom dinamikom punjenja proračuna, a ne donedavno govoriti kako rebalans nije potreban i poslije ga pravdati troškovima referenduma. "To je neozbiljno, to čak ni za Hrvatsku nije presudan novac", kazao je Milanović.

>> Nije više seksi biti gradonačelnik

Međunarodna konferencija u organizaciji Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a održava se u hotelu "Sheraton", i u njezinu radu svoje stavove o rodnoj ravnopravnosti iznose domaće i inozemne predstavnice političkih i građanskih organizacija žena. (hina/metro-portal)

03.07.2010. 15:21:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh