« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
INVESTICIJA

Split: Kosor otvorila produženi Gat sv. Duje

Gat u splitskoj gradskoj luci je produžen za 150 metara, a u njega je uloženo 28 milijuna kuna

Gat sv. Duje
Gat sv. Duje (Nikola Vilić/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

splitska luka

,

Ruiz

Premijerka Jadranka Kosor danas je u splitskoj gradskoj luci otvorila produženi Gat sv. Duje, u koji je investirano 28 milijuna kuna. Od toga je Vlada uložila 13 milijuna kuna i dala jamstva za zajam na još 10 milijuna kuna, a preostalih pet milijuna kuna investirala je Lučka uprava u Splitu.

Gat je produžen za 150 metara, širina mu je 16 metara a površina 2.500 metara četvornih i uz njega će, kako je naglašeno, moći pristajati kruzeri i brodovi s međunarodnih kružnih putovanja.

Otvarajući produženi gat premijerka Kosor je naglasila kako je je on važan ne samo za Split, nego i za županiju i cijelu Hrvatsku, jer kroz splitsku gradsku luku na godinu prometuje oko četiri milijuna putnika i 700.000 vozila.

Istaknula je da je prema najnovijim podacima u "prvom razdoblju" ove godine u Hrvatskoj povećan međunarodni promet putnika za 46 posto, a vozila za 44 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

"Vlada prepoznaje geostrateški položaj hrvatskih luka i mogućnosti koje pruža njihovo jačanje i izgradnja dodatne infrastrukture. Dolazi vrijeme kada ćemo pojačati ulaganja u povezivanje luka i dodatno ulaganje u željeznicu, a to su mogućnosti koje nam pruža ulazak u EU", kazala je premijerka Kosor.

"Pozivam sve općine, gradove, županije, jedinice lokalne uprave i samouprave da pomognu Vladi i podupru njen program gospodarskog oporavka. Vlada nije otok i ne može sama, ali ako je svatko spreman podnijeti svoj dio tereta, onda ćemo uspjeti", poručila je Kosor.

Istaknuvši kako polažu velike nade u ovogodišnju turističku sezonu, pozvala je turističke djelatnike da prepoznaju ovu sezonu kao "iznimno važnu koja nam može pomoći".

Nije željela precizirati kada će uslijediti rebalans proračuna, rekavši kako će javnost o tomu biti na vrijeme obaviještena. Pri tomu je naglasila kako se redovito isplaćuju plaće, mirovine, dohotci za djecu, rodiljne naknade, socijalna davanja i naknade za nezaposlene.

"Mi se moramo odlučiti, više ne možemo imati jednaka ili sve veća davanja iz proračuna i očekivati izlaz iz krize bez dodatnih ulaganja u potporu gospodarstvu", rekla je Kosor dodavši kako su izmjene Zakona o radu bile "na tom tragu", jer se u "dubokoj krizi" ne može imati sve kao prije. Podsjetila je da kriza nije samo u Hrvatskoj nego je globalna te većina zemalja članica EU "donose vrlo teške odluke koje znače odricanje i rezanje".

Premijerka Kosor se za boravka u Splitu sastala i s poručnicom fregate Antonijom Didović koja je nedavni imenovana zapovjednicom raketne topovnjače "Kralj Petar Krešimir IV" čime je postala prva zapovjednica jednog broda Hrvatske ratne mornarice.

Ministar mora Božidar Kalmeta je u svojem obraćanju na ceremoniji otvaranja produženag Gata sv. Duje istaknuo kako će se nastaviti izgradnja infrastruktura i povećanje kapaciteta luka u Dubrovniku, Pločama, Splitu, Šibeniku, Zadru i Rijeci. (hina/metro-portal)

03.07.2010. 16:04:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh