« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
NOVOSTI

Usluga Google fotografije ima neka nova pravila

Prema pisanju na Google blogu, RAW i VOB datoteke koje obično koriste high-end kamere, automatski će se spremati na Google disk

Pripazite malo na formate fotografija
Pripazite malo na formate fotografija (Google)
Više o

Google fotografije

,

Google Photos

,

formati

,

datoteke

Google je neugodno iznenadio dio korisnika pametnih telefona temeljenih na iOS i Android operativnim sustavima. Odlučili su isključiti spremanje nekih formata videozapisa I fotografija na svojoj usluzi - Google fotografije. Nova pravila potiho su stupila na snagu 6. prosinca.

Prema pisanju na Google blogu, RAW i VOB datoteke koje obično koriste high-end kamere, automatski će se spremati na Google disk. Kada korisnik ispuni besplatnu kvotu od 15 GB, slijedi dodatni zakup za daljnje spremanje podataka.

Iako promjena na prvi pogled ne utječe na većinu korisnika, mogla bi postati problem u budućnosti. Razlog je što danas sve više pametnih telefona podržava snimanje u RAW formatu (ili sirovom neobrađenom zapisu ), a koji je sada isključen iz neograničenog prostora za pohranu. to nije univerzalni format već zahtjeva posebne računalne programe za obradu.

Fotografije u popularnim formatima imaju ograničenje razlučivosti do 16 MP, a videozapisi 1.920 x 1.080 piksela. Samo vlasnici Pixel modela mogu i dalje pohraniti sve vrste fotografija i videozapisa, ali, opet, samo u ograničenom razdoblju. Zašto je Google promijenio pravila? Tvrtka nije dala objašnjenje, ali nema sumnje da se radi o profitu.

U nastavku su vrste datoteka koje prihvatio Google:

  • Fotografije - .jpg, .png, .webp

  • Videozapisi - .mpg, .mod, .mmv, .tod, .wmv, .asf, .avi, .divx, .mov, .m4v, .3gp, .3g2, .mp4, .m2t, .m2ts, .mts, i .mk datoteke 

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>
Piše: Sanja Ledinek
14.12.2018. 09:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh