Uskrsna pinca - recept koji morate isprobati
Uskrsna pinca izdvaja se među svim delicijama ovih blagdana jer jednostavno nema doma u kojem se neće pojaviti u nekom obliku
Pinca je tradicionalni slatki kruh, znan u našim krajevima još i kao pogača, pinka ili simica, a predstavlja neizbježan dio tradicije i kolač koji će naći svoje mjesto na svakom blagdanskom solu - osim što se nosi u crkvu na uskršnji blagoslov hrane, obavezan je dio svakog pravog blagdanskog doručka.
Nerijetko je pinca i uskrsni poklon koji nosimo sa sobom, uz pisanice, naravno, kad idemo u posjete obitelji i prijateljima tijekom blagdana.
Stoga, evo jednog recepta koji je provjereno sjajan i neće vas iznevjeriti...
Recept za pincu
Sastojci (za četiri srednje pince)
10 šalica glatkog brašna
7 jaja
57 g svježeg kvasca
1.5 šalica šećera
1 šalica toplog mlijeka
1 šalica otopljenog maslaca
1/2 šalice tople vode
1 žličica šećera (za kvasac)
naribana korica jednog limuna (po želji rum, grožđice, bademi ...)
Priprema
U toploj vodi otopite kvasac s malo šećera, dodajte toplo mlijeko, 2 šalice brašna i žličicu šećera, promiješajte dobro i ostavite sat vremena na toplom mjestu pokriveno krpom da se digne.
Za to vrijeme nad parom zamutite šećer, 6 jaja, koricu limuna i polako dodajte otopljeni putar, dignuti kvasac i ostatak brašna. Sve sastojke rukom izmijesiti dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za prste - po potrebi dodati malo brašna ili tople vode kako biste postigli idealnu glatkoću tijesta. Zatim tijesto stavite u zdjelu, pokrijte krpom i ostavite da se diže dva sata na toplom.
Kad se dovoljno diglo, tijesto podijelite na četiri dijela i oblikujte pince, pokrijte ih krpom i ostavite da se još sat vremena dižu. Nakon toga ih premažite razmućenim jajetom i pecite na 160 stupnjeva oko pola sata - prvih dvadesetak minuta pokrijte ih aluminijskom folijom, a zadnjih deset minuta otkrijte kako biste dobili ukusnu zapečenu koricu.
Dobar tek!
Novi komentar