Tri sjajna recepta za upotpuniti blagdanski stol
Na blagdanskom stolu ne smije nedostajati ničega, pa ni sjajnih priloga i glavnih jela od svježeg sira, tradicionalno omiljenog u Zagrebu i okolici
Za ovaj Uskrs, Zagrebački sirek u suradnji s food blogericom Yajina kuhinjica, poklanja svima vama tri recepta koji će sjajno upotpuniti vaš blagdanski stol.
Kako je Zagrebački Sirek poznat po očuvanju tradicije kroz tradicionalnu recepturu proizvodnje svježeg sira na području Zagrebačke županije, koju i danas njeguju naše kumice, tako smo se potrudili da i recepti koje vam donosimo u sebi imaju dozu tradicije.
Gužvara
Sastojci
- 50 dag kora za savijače
- 4 jaja
- 50 dag Zagrebačkog Sireka
- 2 dcl kiselog vrhnja
- 3 dcl mlijeka
- 1 dl mineralne vode
- ½ praška za pecivo
- sol
Priprema
Dvije kore za savijače ostaviti čitave, a ostale raskomadajte na manje dijelove. Jaja smiksajte dok ne postanu pjenasta, dodajte svježi sir, kiselo vrhnje, mlijeko, mineralnu, prašak za pecivo i sol, te sve dobro izmješajte.
Okruglu posudu u kojoj ćete peći gužvaru namastite, one dvije čitave kore stavite na dno tako da njima obližite cijelu posudu, a ostatak raskomadanih kora pomještajte s nadjevom. Kada ste dobro izmiješali, dodajte nadjev u posudu obloženu korama te stavite peći na 150 - 180 stupnjeva. Za otprilike 30 minuta, kada fino porumeni, gužvara je spremna za vađenje iz pećnice.
Slana torta od sira
Sastojci
PODLOGA
- 100 g Tuc krekera
- 80 g otopljenog maslaca
NADJEV
- 250 g Zagrebačkog Sireka
- 100 ml vrhnja
- 150 g svježeg krem sira s vlascem
- 1 žumanjak
- 2 - 3 šnite pršuta ili šunke
- malo soli i papra
DEKORACIJA
- 2 - 3 šnite pršuta ili šunke
Priprema
Krekere izmrvite i pomješajte s otopljenim maslacem. Smjesu utisnite u okrugli kalup obložen papirom za pečenje (promjera 18 cm) i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C desetak minuta. Izmješajte sve sastojke za nadjev i ulijte na polupečenu podlogu od krekera, te vratite peći još pola sata na 190°C. Po želji ukrasite ružicama od pršuta...
Torta Pasqualina
Sastojci
- 500 g lisnatog tijesta
- 500 g špinata
- 400 g Zagrebačkog Sireka
- 80g mozzarelle
- 6 jaja
- malo soli
PREMAZ
- 1 jaje
- maslinovo ulje
Priprema
Kuhajte špinat u zasoljenoj vodi 3-4 min dok se ne smekša. Ocijedite ga, a zatim osvježite u hladnoj vodi i nakon toga temeljito ocjedite. Cilj cijeđenja je da tijesto ne postane previše vlažno.
U drugoj posudi izmiješajte 2 jaja, svježi sir i mozzarellu, te posolite i popaprite prema ukusu.
U posudu za pečenje posložite jedan list tijesta premazan maslinovim uljem. Paziti pri tom da tijesto ide preko ruba kalupa.
Napunite špinatom, zatim nadjevom od sira, napravite udubine u siru i razbijte preostala jaja pazeći da vam se žumanjak ne razlije. Pažljivo prekrijte drugim listom tijesta.
Za premaz izradite 1 jaje s maslinovim uljem i premažite tortu. Stavite peći na temperaturu od 180°C dok ne dobije lijepu rumenu boju, što je otprilike sat vremena.
Novi komentar