« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
PETAR ČOBANKOVIĆ:

Uskoro isplata poticaja za pšenicu i uljanu repicu

Do sredine rujna isplatit će se 60 posto poticaja, a 40 posto ide u obliku popusta na proizvode Petrokemije, ili isplata 2010. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dorian Horvat/CROPIX)
Više o

Petrokemija

,

Petar Čobanković

,

cijena pšenice

,

otkup pšenice

,

poljoprivredni poticaji

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković na današnjem sastanku s predstavnicima seljačkih udruga u Vukovaru izjavio je kako će isplata poticaja za pšenicu i uljanu repicu početi krajem kolovoza i početkom rujna. Do sredine rujna isplatit će se 60 posto poticaja za te dvije kulture, a za ostale jesenske kulture roda 2009. godine poticaju će u cijelosti krenuti u listopadu.

Za 40 posto preostalih poticaja za pšenicu i uljanu repicu dogovoreno je da seljaci dobiju vrijednosni papir s kojim će od Petrokemije moći nabavljati gnojivo za jesensku sjetvu po akcijskim cijenama iz srpnja i kolovoza - po cijenama umanjenim za 10 do 15 posto ovisno o vrsti gnojiva, izvijestio je Čobanković. Država i Petrokemija kasnije bi riješili međusobne odnose proistekle iz tog prijedloga.

"Ovime bi seljaci odmah dobili punu vrijednost poticaja za pšenicu i uljanu repicu, a oni koji ne žele ovaj model preostalih 40 posto poticaja u novcu će dobiti 2010. godine", rekao je Čobanković.

Obavezna tema - cijena pšenice

Ministarstvo poljoprivrede nema instrumente kojima bi odredili cijenu pšenice, no ima poticaje, potpore i druge mjere, naglasio je Čobanković napominjući da Ministarstvo s 40 kuna po toni pšenice pokriva troškove ulaza pšenice koja će se čuvati u silosima do prodaje, kao i sa 9 ili 10 kuna mjesečne troškove skladištenja pšenice.

Ministarstvo plaća proizvođačima pšenice i subvencijskih 15 lipa po kilogramu, a pokazalo je dobru volju i s prijedlogom o isplati 40 posto poticaja preko gnojiva. Postoje čak tri cijene pšenice - cijena izvoznika, otkupljivača i ona koju traže seljaci.

Naveo je da je u razgovoru s otkupljivačima otvorena mogućnost da oni preuzmu svu pšenicu po 80 lipa, a ako joj cijena poraste na svjetskom tržištu, razliku bi otkupljivači isplatili seljacima.

"Trenutačno cijena pšenice nije povoljna i na budimpeštanskoj burzi kreće se oko 79 lipa za kilogram", istaknuo je Čobanković.

Predstavnici seljačkih udruga redom su pozdravili napore Ministarstva, a ljutnju usmjeravali na pojedine otkupljivače.

Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, u ime seljačkih udruga iznio je prijedlog da se sredstva subvencije od 15 lipa po kilogramu, a riječ je o ukupno 120 milijuna kuna za oko 800 tisuća tona proizvedene pšenice, dodijeli samo za seljačku pšenicu i proizvođačima s do 200 hektara površina pod tom kulturom.

Ministar Čobanković na to je rekao da je "riječ o novom prijedlogu koji ide u pravcu da oni koji imaju veće površine pa time i veću konkurentnost ne dobiju potporu". Kazao je da prijedlog nije za odbaciti, no da se mora razmotriti unutar Ministarstva, u bazi podataka vidjeti strukturu veličine posjeda i zasijanost i potom se očitovati o toj mogućnosti.

Izvor: Hina

13.08.2009. 14:57:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh