« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
KRAJ DANGUBLJENJA PO ČEKAONICAMA

Uskoro bi smartphoni mogli dijagnosticirati bolesti

Korejski znanstvenici kažu da pošto touch screen prepoznaje elektronske signale dodira prsta on bi isto tako mogao utvrditi i prisutnost određenih vrsta proteina ili DNK, odnosno bolesti

Fotografija vijesti
Više o

Čekaonica

,

liječnici

,

dijagnosticiranje

,

bolesti

,

smartphoni

,

touch screen

Umorni ste od dugog čekanja na pretrage po bolnicama? Ukoliko korejski znanstvenici uspiju u svom naumu vaš smartphone mogao bi jednog dana dati odgovore na vaša pitanja ili čak i postaviti dijagnozu, javlja Hina.

Tim znanstvenika s korejskog instituta za znanost i tehnologiju objavio je da bi se touch screen tehnologija odnosno tehnologija zaslona osjetljivih na dodir mogla koristiti kako bi se analizirala primjerice krv ili urin na način na koji to rade medicinski testovi.

"Započelo je s idejom da touch screen radi na način da prepoznaje elektronske signale dodira prsta te iz toga proizlazi da bi se na taj način mogao utvrditi i prisutnost određenih vrsta proteina ili DNK", kazao je jedan od voditelja istraživanja Hyun-gyu Park.

Touch screen radi tako da 'osjeća' električni naboj nastao dodirom ekrana, a molekule DNK i proteini također stvaraju određeni elektronski naboj.

Korejskim istraživanjem je utvrđeno da touch screen može prepoznati postojanje i koncentraciju molekula DNK što je prvi korak prema tome da jednoga dana bude korišten za medicinske testove.

"Potvrdili smo da touch screen može prepoznati molekule DNK s gotovo stopostotnom točnošću na isti način na koji glomazna medicinska oprema to može i vjerujemo da se isto može postići i s proteinima", kazao je Park za britansku novinsku agenciju.

On je dodao da bi se uz pomoć detekcije proteina primjerice mogla postaviti dijagnoza čak i raka jetre.

23.01.2012. 15:29:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh