« Život
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
ZNATE LI?

Usamljenim se psima mozak smanjuje ako im je dosadno

Dokazano je da psi postaju potreseni kroničnom dosadom, a zbog manjka mentalne stimulacije, mogu trpjeti zdravstvene posljedice

Pazite li na svog psa?
Pazite li na svog psa? (Pixabay)
Više o

psi

,

mozak

,

usamljenost

Ako psa predugo ostavljate u kući samoga ili ne provodite s njime dovoljno vremena u korisnim aktivnostima, njihov se mozak smanjuje.

Dokazano je da psi postaju potreseni kroničnom dosadom, a zbog manjka mentalne stimulacije, mogu trpjeti zdravstvene posljedice.

Ista stvar može se dogoditi i životinjama u zoološkim vrtovima, u ograničenom prostoru i bez mogućnosti da se kreću i nekamo usmjere svoju pažnju.

Profesorica veterine na jednom od britanskih sveučilišta, Charlotte Burn, kamerama je snimala i proučavala pse koje su vlasnici same ostavljali u kući za vrijeme radnog vremena. Primijetila je da obično zijevaju, laju, zavijaju i cvile. Neki puno spavaju - što je pokazatelj apatije. Neki od tih pasa pate od anksioznosti, no većini je samo jako dosadno.

Dosadu se dugo smatralo isključivo karakteristikom ljudskog roda, no dokazano je da od nje mogu patiti i životinje i to s trajnim posljedicama. "Kad se psa zadržava u jednoličnoj okolini, oštećuje mu se mozak. Ako se konstantno ne stimuliraju, neuroni izumiru, a mozak se smanjuje."

Posebno su ugroženi kućni ljubimci čiji je život monoton. Njihova kognitivna aktivnost počinje padati, a s time propadaju i oni sami.

Piše: Andrea Holi
21.12.2017. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh