« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
BRAVO

Urugvaj legalizira marihuanu

Zastupnici donjeg doma urugvajskog parlamenta izglasali su zakon kojim se legalizira marihuana te će Urugvaj biti prva država koja je regulirala proizvodnju, distribuciju i prodaju marihuane

Urugvaj postaje najliberalnija zemlja svijeta
Urugvaj postaje najliberalnija zemlja svijeta (Arhiva)
Više o

legalizacija marihuane

,

Urugvaj

,

Jose Mujica

Vlada predsjednika Josea Mujice podupire zakon jer se nada da će korisnike odvratiti od teških droga, a dilerima smanjiti profit. Po novom zakonu, samo će država smjeti prodavati marihuanu.

Država preuzima odgovornost za "uvoz, izvoz, sadnju, uzgoj, žetvu, proizvodnju, prihvat, skladištenje, komercijalizaciju i distribuciju kanabisa i njegovih nus-proizvoda", kaže se u zakonu.

Kupci će morati biti stariji od 18 godina i registrirani u bazi podataka. U posebnim licenciranim ljekarnama moći će kupiti do 40 grama na mjesec ili kod kuće uzgojiti 6 stabljika, a zakon se ne odnosi na strance.

Rasprava o prijedlogu zakona bila je žestoka, trajala je 13 sati, a prihvatilo ga je 50 od 96 zastupnika. Zagovornici zakona tvrdili su kako je borba protiv droge i krijumčarenja droge neuspješna ted a zemlji treba "nova alternativa".

"Ovim se zakonom ne potiče konzumacija: ona već postoji", rekao je Sebastian Sabini iz vladajuće koalicije lijevoga centra Frente Amplio (Široka fronta) koja u donjem domu ima tijesnu većinu od samo jednog zastupnika.

No Gerardo Amarilla iz oporbene nacionalne stranke kaže kako se vlada "igra vatrom", zbog poznatih rizika za zdravlje povezanih s konzumiranjem marihuane.

Sve su oči bile uperene u Daria Pereza koji je član vladajuće koalicije, ali i žestok protivnik toga zakona.

U 20-minutnome govoru on je ponovio kako drži da se o tom pitanju treba odlučiti referendumom, a ne vladinim "nametanjem".

No onda je rekao da će unatoč osobnim rezervama glasovati za prijedlog zakona jer je član koalicije, što je dočekano gromkim aplauzom s galerije za građane. Vjeruje se da će zakon proći senat jer ondje vladajuća koalicija ima uvjerljiviju većinu.

Urugvaj je pod predsjedništvom Josea Mujice (78), bivšeg ljevičarskog gerilca, postao rasadnik socijalno liberalne politike. Vlasti su već liberalizirale zakon o pobačaju i legalizirale istospolne brakove.

02.08.2013. 13:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh