« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
SAVJETI

Uredan prostor za čiste i uredne misli

Navika skupljanja predmeta i uspomena nasljeđeno je vjerovanje da je naš identitet povezan s predmetima koji nas okružuju

Uredan dom donosi red u glavi
Uredan dom donosi red u glavi (Arhiva)
Više o

uređenje doma

,

uredan prostor

,

spremanje kuće

Početak godine pravo je vrijeme da se riješimo nepotrebnih predmeta i uvedemo reda u životni prostor. Mnogima je pisaći stol zatrpan raznim papirima i starim novinama, a ormari prepuni odjeće koja više nije u modi ili jednostavno nikome ne pristaje. Jednom riječju, okruženi smo, čak ugušeni neredom. Kad sva ta zbrka izmakne kontroli, i kreativnost i ravnoteža neminovno dolaze u pitanje.    

Pamtimo samo lijepe trenutke

Navika skupljanja predmeta i uspomena nasljeđeno je vjerovanje da je naš identitet povezan s predmetima koji nas okružuju. Ti tzv. pozitivni predmeti, vezani uz lijepe trenutke i događaje, čine nas sretnima i pozitivno djeluju na stanje duše i tijela, jer potiču pozitivnu energiju, a već samo pogled na njih ispunjava nas srećom i zadovoljstvom. Suprotno tome, predmeti koji nas podsjećaju na neke nemile događaje ili tamna razdoblja života mrski su nam i bez sumnje najbolje rješenje je riješiti ih se što prije.

Skupljanjem stvari samo gomilate probleme

Nered se akumulira zbog raznih razloga, a svi imaju korijene u psihologiji. 

  • Zatrpavanje domova nepotrebnim namještajem i velikom količinom ukrasnih i drugih predmeta rezultat je straha od gubitka vlastite kreativnosti 
  • Uvjereni ste da bi vam neki predmet možda mogao poslužiti, iako ga već dugo niste trebali? Riječ je o pomami za skupljanjem, koja prikriva snažan strah od budućnosti i pomanjkanje vjere u vlastite sposobnosti. 
  • Stvari koje se dulje ne koriste, čak i ako se spremaju i odlažu na isto, skriveno mjesto, smetnja su podsvijesti: i u tom slučaju, nova energija ne može slobodno kolati našim životom. 
  • Predmeti koje treba popraviti i poslovi koje treba dovršiti stvaraju nered i ukazuju na sklonost izbjegavanja problema. 
  • Nesređen i neuredan životni i radni prostor nakon nekog vremena loše će utjecati i na naše stavove prema životu kao takvom i ljudima s kojima smo u kontaktu, a ravnodušnost prema kroničnom neredu zapravo je samo vrsta obrambenog mehanizma.

Ovaj i slične članke možete pronaći na portalu UrediSvojDom

02.02.2012. 19:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh